Arhiva Vijesti 2016.godine

Proslavljen župni blagdan Krista KraljaKao uvod u proslavu župnog blagdana zaštitnika naše župe Krista Kralja održana je trodnevica od 17. do 19. studenog koju je predvodio propovjednik i voditelj duhovnih obnova, vlč. mr. sc. Marinko Barbiš, svećenik Krčke biskupije koji je 26 godina upravitelj i obnovitelj Svetišta Majke Božje Goričke pokraj Baške na otoku Krku.
Trodnevice su održavane u 18 sati sv. misom nakon koje je bilo klanjanje s nagovorom.

Župni blagdan Krista Kralja proslavljen je u nedjeljau 20. studenog 2016. Sv. misom u 10,30 kojoj je u 10,15 prethodila predstava pod nazivom "Tko je moj kralj?" , a izvela su je školska djeca pod vodstvom vjeroučiteljice Marije Keškić.

U igrokazu je prikazan lik Isusa - Krista Kralja čije je kraljevstvo mira, ljubavi i sućuti, a simbolizira ga janje, dok se na drugoj strani nalazi svjetovno kraljevstvo bogatstva, vojske i sile a simbolizira ga zmaj.
Poruka izrečena na kraju nuka nas na opredjeljenje za izbor Kristova kraljevstva u kojem kraljuje svjetlo i milosrđe.

Župnik je u kraćoj propovijedi čestitao župljanima blagrdan zaštitnika župe, te sve okupljene pozvao da dopuste Kristu kraljevanje u našem životu putem dobrih dijela, širenja mira, tolerancije i unošenja svjetla u svakodnevni život zajednice u kojoj se nalazimo.

Na kraju sv. mise predstavnica katoličkih skauta neše nadbiskupije predstavila je u kratko rad i djelovanje ove organizacije, te pozvala sve mlade da se priključe katiličkim skautima naše župe.

Uslijedio je poklon Kristu Kralju, a svi okupljeni okrijepili su se kolačina i sokom ispred crkve.

Koncert klasične glazbe predviđen za 18 sati otkazan je radi bolesti izvođača violinista Mateja Mijalića, a održat će se 10.12.2016. u 18 sati.

Veliko HVALA svima koji su na bilo koji način pomogli u proslavi župnog blagdana.

Milijun djece moli zajednoMolitvenu inicijativu „Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir“, koju organizira Katehetski ured i Povjerenstvo za misije Riječke nadbiskupije obilježili smo 18. listopada 2016. u našoj župnoj crkvi, a pridružila su joj se školska djeca naše O.Š. "Dr. Andrija Mohorovičić" iz Matulja.
Dani kruha i zahvala za plodove zemlje09. listopad 2016

U nedjelju 09.10.2016. u našoj župnoj crkvi sv. misom u 10,30 sati obiležili smo Dane kruha i zahvalili Gospodinu na svim plodovima koje je zemlja ove godine dala.Školska djeca nižih razreda izvela su kraći program i recitacijama predstavila put od zrna do kruha, te poručila kako ne smijemo bacati kruh kojeg mnogi danas nemaju. Isus kao izvor života kruh je kojim se hranimo u euharistiji, te na poseban način daje snagu u svakodnevnom životu.
Župnik je u propovijedi rekao kako na današnji dan trebamo spoznati izvor svih dobara koje primamo i zahvaliti na tome, a to je dragi Bog.
Pozvao je djecu i odrasle da dijele sva dobra koja imaju kako bi u radosti dijeljenje osjatili zahvalnost, a s najmlađima je ponovio četiri osnovne riječi koje proizilaze iz zahvale Bogu a to su : hvala, molim, izvoli i oprosti.
Na kraju sv. mise blagoslovio je sve plodove prinesene na oltar, te smo zajedno kušali kruh i kolače pripremljene vrijednim rukama naših domaćica. VELIKO HVALA ZA SVE!

Blagoslov školske djece i torbi11.09.2016.

U nedjelju 11.09.2016. u 10.30 sati pod sv. misom održan je blagoslov učenika i njihovih školskih torbi za sretan i uspješan početak nove školske i pastoralne godine.

Župnik se u kraćoj propovijedi obratio učenicima tumačeći današnje Evanđelje koje nam predočuje Božje milosrđe, naše grijehe i nastojanje da se vratimo na pravi put. Bog nas sve voli i želi da živimo u skladu sa zapovijedima čineći dobro i ljubeći bližnje, no od Boga i bližnjih udaljava nas grijeh, naše riječi i djela koji povrijeđuju druge, a time i nas same. Bog nas uvijek čeka da popravimo greške i daje novu priliku za dalje. Samo uz Njegovu potporu možemo izdržati životne teškoće i napore, a upravo danas došli smo zamoliti za Njegov blagoslov na početku nove školske i vjeronaučne godine.
Nakon molitve župnik je blagoslovio djecu i torbe, te podijelio bombone.
Krštenje pod sv. misom11.09.2016.

U nedjelju 11.09.2016. u 10.30 sati pod sv. misom krštena je mala Dora kći Mateje i Nikole Cota. Kuma na krštenju bila je Ivana Heđi.

Tijelovo26. svibanj četvrtak

Sv. misama u 9 i 10,30 sati kada je bilo i klanjanje pred Presvetim proslavili smo blagdan Tijelova, blagdan koji se slavi učetvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa.

U Hrvatskoj je blagdan Tijelova 2001. godine proglašen državnim praznikom i neradnim danom, a za Katoličku crkvu svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Župnik je u propovijedi istaknuo važnost slavljanja današnjeg blagdana kada nam se sam Krist daruje u kruhu, te nas jača u duhu. U svijetu koji nas okružuje i u kojem nam je sve dostupno, a ponuda je šatolika, nekada učinimo krivi izbor, te ostajemo prazni i duhovno gladni. Pozvani smo kao kršćani osnaživati svoj duh u svetoj ispovijedi i pričesti, te spoznajom da smo ljubljena djeca Božja.
Današnji blagdan Tijelova kada častimo Presveto Tijelo i Krv Kristovu dodatno učvršćuje našu vjeru. U životnim teškoćama potražimo utjehu i snagu nahranivši se Kristovim tijelom zaključio je župnik.
Nakon euharistije uslijedilo je klanjanje pred Presvetim.
Proslavljena Krizma u Matuljima08. svibanj nedjelja

U nedjelju na Majčin dan 08.05.2016. sakrament sv. Krizme u našoj župi po rukama riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića primilo je 32 kandidata.

Nadiskup je na početku misnog slavlja poželio svima nazočnima Kristov mir, te rekao kako nam je upravo mir potreban da bismo mogli slaviti današnji dan, te bili oslobođeni svih strahova koji nas sputavaju u našem kršćanskom životu.
Slavlje krizme proteklo je u miru, molitvi i sabranosti, no bez našeg župnika vlč. Kristijana Malnara koji je imao zdravstvenih poteškoća, te se nakon čina same krizme, a prije završnog blagoslova obratio samim krizmanicima, poručivši da se ne srame svoje vjere, te u svakoj prigodi svjedoče da su kršćani pomažući svima potrebitima.
Proslava Prve sv. Pričesti01. svibanj nedjelja

U nedjelju 01. svibnja 2016. pod sv. misom u 10.30 sati Prvoj sv. Pričesti pristupilo je 27 naših kandidata.

Na samom početku ministranti su se kraćim recitalom obratili ovogodišnjim prvopričesnicima, koji su cijelo misno slavlje animirali prigodnim recitacijama i pjesmom.

U kraćoj propovijedi župnik je sve nazočne pozvao da se prisjete svoje prve pričesti, te pozvao roditelje da svojim primjerom potiču prvopričesnike na svjedočanstvo vjere, pouzdanje u Krista koji nas svakodnevno jača u sakramentu pričesti.
Prvopričesnike je pozvao na poslušnost i ustrajnost u vjeri.
Nakon pričesti i završnog blagoslova uslijedilo je fotografiranje i kratka okrijepa u sakristiji.
Velika subota


27.03.2016. subota

Velika subota u Matuljima započela je uskrsnim bdijenjem u 22 sata, kada je pred župnom crkvom zapaljena uskrsna svijeća, te unesena u crkvu, čime je svjetlo Kristovo obasjalo sve vjernike.
Nakon toga uslijedila su čitanja, a župnik je u propovijedi rekao kako ne bismo trebali podleći potrošačkom doživljaju Uskrsa svodeći ga na kuhanu šunku i jaja, već tražiti dublji smisao blagdana koji slavimo, potaknuti Kristovim svjetlom koje nam svijetli i u najtamnijem mraku, obasjavajući sve naše životne križeve. Potaknuo nas je na crpljeneje snage upravo iz Kristova križa i patnje, te međusobnom pomirenju, solidarnosti i ljubavi. Na samom kraju svim nazočnima zaželio je sretan i blagoslovljen Uskrs.
Nakon toga blagoslovljena je krsna voda, te su svi nazočni obnovili svoja krsna obećanja, potom je blagoslovljeno jelo, te je tim činom završeno ovogodišnje uskrsno bdijenje.
Cvjetnica - Nedjelja muke Gospodnje


20.03.2016. nedjelja

U nedjelju 20.03.2016. sv. misom u 9 sati kojoj je prethodio blagoslov maslinovih grančica i svečana procesija proslavljena je Cvjetnica, odnosno Nedjelja muke Gospodnje.
U kraćoj propovijedi župnik je istaknuo značenje današnjeg blagdana, Kritove muke i trpljenja na križu, te pozvao sve nazočne da u Velikom tjednu koji slijedi, doista živimo otajstva naše vjere, trpeći svoje svakodnevne križeve, poraštajući i pomažući potrebite.
Sv. Tri Kralja - Bogojavljenje06.01.2016.

U nedjelju 06.01.2016.na blagdan Svetih Triju Kraljeva u našoj župnoj crkvi služene su dvije sv. mise u 9 kada je bio blagoslov vode i u 10.30 sati, a u 12 sati služena je sv. misa u Jušićima s blagoslovom vode.

Župnik je obrativši se kratko vjernicima rastumačio važnost blagoslova vode, te pozvao sve vjernike da njome u zgodna i nezgodna vremena škrope svoje domove, bolesnike, nemoćnike, te se tako utječu moći koje blagoslovljena voda ima.

Uslijedio je sam čin blagoslova vode, te je župnik njome poškropio sve nazočne.