Vijesti 2015.

Obilježena stota godišnjica smrti svećenika M. Mandića


27.12.2015.

U nedjelju na blagdan Svete Obitelji u našoj župnoj crkvi obilježena je stota godišnjica smrti svećenika Matka Mandića.

Prije početka sv. mise nazočnima su se s nekoliko prigodnih riječi obratili načelnik Općine Matulji Mario Ćiković i gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović.
Lik i djelo velikana našeg kraja, neumornog borca za hrvatski jezik svećenika Matka Mandića predstavio je mr. Ervin Dubrović, nakon čega su nastupili mješoviti pjevački zbor "Štorija" iz Rukavca i muška Klapa "Kastav" iz Kastva.Proslava sv. Stjepana i krštenje malog Antona26.12.2015.

U subotu na blagdan sv. Stjepana prvomučenika u našoj župnoj crkvi služene su dvije sv. mise u 9 i 10,30 sati.

Pod drugom sv. misom kršten je mali Anton prvo dijete roditelja Ivane i Dominika Kirasić. Kum na krštenju bio je Marin Topalović.

Župnik je u kraćoj propovijedi istaknuo važnost opraštanja i molitve za neprijatelje kao što je to činio sv. Stjepan, čije mučeništvo nije samo njegova smrt već i cijeli njegov život tijekom kojeg je svedočio Kristovu svjetlost, ljubav i opraštanje.
Božić u Matuljima25.12. 2015.

U petak 25.12.2015. na Božić u Matuljima su služene dvije sv. mise u 9 i 10,30 sati.

U svojoj propovijedi župnik je govorio o važnosti svjetla u našem životu, a najvažnije od svih svjetala jer ono Kristovo, koje je trajno i neugasivo. Božić je blagdan mira, a upravo taj mir nam danas svima nedostaje, te je potrebno da svatko od nas nosi u sebi Kristov mir šireći ga na druge. Pozvao je sve nazočne da mijenjaju druge svojim primjerom života čineći dobro i osvjetljavajući tmine života dobrotom, ljubavlju i mirom. S tim mislima svima je od srca čestitao Božić i poželio svako dobro.
Otvorene jaslice u Šmogorima


19.12.2015.

U subotu 19.12.2015. u 17,30 sati na Šmogorima otvorene su ovogodišnje jaslice.

Okupljenim mještanima obratili su se kreator jaslica, predstavnik Općine Matulji i župnik koji je u prigodnoj riječi pozvao nazočne da slaveći Božić budemo jedni drugima bolji, pravedniji i milosrdniji. Zakoračili smo u Godinu milosrđa, koja je prilika da budemo više Ljudi, te činimo dobro. Zahvalio je svima koji sudjeluju u izradi i održavanju ovih prelijepih jaslica. Na samom kraju kratkom molitvom zahvalili smo Bogu za sve što smo primili u ovoj godini, te se prisjetili svih onih naših sumještana koji su ove godine napustili ovaj svijet i preselili se u vječnost.
Otvorenje jaslica božićnim pjesmama je uzveličao mješoviti jevački zbor iz Kastva. Nakon otvorenja druženje je nastavljeno uz kolače i kuhano vino.


Akcija župnog Caritasa


12.12.2015.
I ove godine naš župni Caritas pomaže potrebitima.
Akcija se odvijala u subotu 12.12.2015. od 09. do 15 sati na štandu ispred Konzuma u Matuljima.

Zahvaljujemo se članovima župnog Caritasa koji su žrtvovali svoje vrijeme pomažući potrebitima, te svima onima koji su se odazvali akciji, te pomogli svojim darom.
Božićni koncert


10.12.2015.

U četvrtak 10.12.2015. s početkom u 18.30 sati u našoj župnoj crkvi održan je Božićni kocert HGD „Zvijezda Danica“ i MPZ „Rijeka – Sempre Allegro“.

Unatoč slaboj posjećenosti koncerta nazočni su mogli uživati u glazbenom doživljaju božićnih pjesama, koje nas uvode u radost iščekivanja Kristova rođenja.
Na kraju koncerta župnik se zahvalio izvođačima iskazavši svoje oduševljenje izvedbama koje smo imali prilike slušati.
Svi oni koji nisu bili nazočni koncertu mogu samo žaliti jer su propustili obogatiti se i osjetiti radost i duh Božića.
Papa Franjo otvorio Sveta vrata i proglasio Godinu milosrđa


08.12.2015. - 20.11.2016.

Papa Franjo otvorio je 08.12.2015., na blagdan Bezgrešnog začeća Marijina, Sveta vrata bazilike sv. Petra u Vatikanu čime je započela Godina milosrđa.Uoči otvaranja Svetih vrata Papa je služio misu na Trgu sv. Petra kojoj je prisustvovalo oko 50 000 vjernika, a samom činu otvaranja svjedočio je, kako je bilo i najavljeno, papa emeritus Benedikt XVI.
U govoru koji je papa Franjo uputi prisutnima uoči svečane ceremonije, osvrnuo se na pozdrav koji je arhanđeo Gabrijel uputio “začuđenoj mladoj djevojci”: “Zdravo, milosti puna”.
“Činimo ovaj čin (otvaranja Svetih vrata, op.a.), toliko jednostavan, a opet sa snažnom simbolikom, u svjetlu Božje riječi koje smo upravo čuli. Te riječi ističu primat milosrđa”.
“Djevica Marija pozvana je da se raduje zbog onoga što je Bog ostvario u njoj. Božja milost ju je obuhvatila te učinila vrijednom postajanja Kristovom Majkom” rekao je Sveti otac, nastavivši: “Punina milosti može promijeniti ljudska srca i omogućiti im da učine nešto toliko veliko kao što je promjena ljudske povijesti”.
Podsjećamo, Papa je najavio kako će tijekom Godine milosrđa svaki svećenik moći otpustiti grijeh pobačaja, što su donedavno mogli činiti samo biskupi ili svećenici sa dozvolom biskupa.
Kako piše Catholic Herald, Sveti otac odlučio je poslati i posebne “misionare milosrđa” koji će imati moć otpustiti i najteže grijehe koje inače može odrješiti samo Papa, kako piše u posebnom dokumentu za Godinu milosrđa, Misericordiae Vultus (Lice milosrđa).Proslava župnog blagdana Krista Kralja


22. studenog

U nedjelju 22.11.2015. u sklopu kanonske vizitacije župe služena je sv. misa u 10.30 sati koju je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

Istom prigodom proslavili smo i blagdan Krista Kralja zaštitnika naše župe.
Na samom početku euharistijskog slavlja nadbiskupa je pozdravila predstavnica pastoralnog vijeća izrazivši svoje zadovoljstvo njegovim dolaskom i podrškom koju pruža našoj župi, te čestitala 40 godina svećeništva i 15 godina biskupstva koje krajem ovog tjedna nadbiskup slavi.
U svojoj nadahnutoj propovijedi mons. Devčić tumačeći evanđelje rekao je kako Isus nije poput današnjih vođa koji se skrivaju iza mase, već je prethodnica svima. Njegovo kraljevstvo je kraljevstvo ljubavi, mira i milosrđa. A gdje je to kraljevstvo sada upitao je propovjednik?. U svakome od nas - rekao je, pozvavši sve da grade Kristovo kraljevstvo u svojim obiteljima i zajednicama u kojima djeluju. Župniku i župljanima je čestitao blagdan njihova zaštitnika s preporukom da mu se utječu i mole njegov zagovor.
Na kraju sv. mise uslijedio je Zavjet Kristu Kralju i poklon križu.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je prigodno druženje ispred župne crkve uz grah i kolače koje su priredile vrijedne ruke naših župljana.
Kanonska vizitacija župe


nedjelja 22. studenog

20. 11. 2015., petak

U 16 sati u Općini Matulji održan je susret s predstavnicima općine, nakon čega je u 17.20 sati u župnoj crkvi održan susret s grupama u crkvi: ovogodišnjim krizmanicima, prvopričesnicima i njihovim roditeljima, molitvenom zajednicom, zborom, zajednicom Krvi Kristove, Euharistijskom zajednicom, liturgijskom zajednicom, karitativnom zajednicom, ministrantima i kršćanskom humanitarnom udrugom Kap dobrote.

Nakon uvodnog pozdrava župnik Kristijan nadbiskupu je predstavio rad ž život župe, naglašavajući važnost zajedništva, solidarnosti i međusobne pomoći.
Nakon obraćanja nadbiskup je okupljenima govorio o važnosti prepoznavanja Krista u svakodnevnom životu, te nemogućnosti življenja bez Njegove pomoći. Osvrnuo se i na nadolazeću Godinu milosrđa u kojoj smo svi pozvani biti milosrdni jedni prema drugima. Istaknuo je važnost svjedočenja vjere u obiteljima i društvu u kojem djelujemo.

Na samom kraju susreta nadbiskupu su se obratili g. Provči predstavnik grko-katoličke manjine i gđa. Željka Lončar predstavnica molitvene zajednice.

Susret je završen zajedničkom molitvom Anđeo Gospodnji.


Proslavljena Misijska nedjelja


nedjelja 18.10.2015.

Misijska nedjelja dan je molitve i promicanja misija. Slavi se uvijek predzadnju nedjelju listopada, istog dana u svim biskupijama, župama i ustanovama katoličkog svijeta.

U crkveni kalendar uveo ju je papa Pio XI. 1926. godine. Osim molitve za misije i upoznavanja misijskog rada vjernici su pozvani da u korist misija daju i dobrovoljne novčane priloge.
Misije pomažu ljudima u najsiromašnijim zemljama svijeta: prehranom, medicinskom skrbi, obrazovanjem i Božjom Riječi.
Najveći broj misionara djeluje u Africi.

Na Misijsku nedjelju 18.10.2015. u našoj župnoj crkvi u 10 sati djeca predvođena vjeroučiteljicom Marijom molila su krunicu povodom svjetske molitvene inicijative: „Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir“
Ja jesam, jer smo mi!
Čemu nas djeca jednog afričkog plemena mogu naučiti?


Jedan antropolog je predložio igru djeci u jednom afričkom plemenu. Stavio je koš pun voća pored stabla i rekao djeci da će onaj tko stigne prvi osvojiti slatke plodove. Kad im je rekao da potrče, svi su jedan drugog uhvatili za ruke i potrčali zajedno, a zatim svi zajedno sjeli i uživali u poslasticama.

Kad ih je pitao zašto su svi kao jedan potrčali, kada je jedan mogao imati sve plodove za sebe, rekli su: Ubuntu! Kako da jedan od nas bude sretan ako su svi drugi tužni’?

‘Ubuntu’ u Xhosa kulturi znači: “JA SAM, JER SMO MI”.Obilježen Dan kruha i zahvale za plodove zemlje


nedjelja 11.10.2015.

I ove godine u našoj župi obilježili smo Dane kruha i Gospodinu zahvalili za sve što je ove godine zemlja dala.

To smo učinili u nedjelju 11.10.2015. pod sv. misom u 10,30 sati.

Na početku sv. mise školska djeca izvela su kraći recital o važnosti i poštovanju kruha.
Župnik je u nadahnutoj propovijedi rekao da samo onaj tko ima osjećaj zahvalnosti može slijediti Božji zakon, poštivati vrijednost rada drugih ljudi, te tako prispjeti u nebesku slavu.

Na kraju sv. mise blagoslovio je sve plodove pred oltarom, a kruh koji je ispekla vjeroučenica Ivana Pleskina rasjekao je i podijelio nazočnima.

Proslavljen sv. Mihovil na Rubešimasubota 26.09.2015.
Sv. misom u 15 sati na Rubešima u kapelici sv. Mihovila proslavljen je njen zaštitinik.

Župnik je u kraćoj propovijedi pojasnio kako slaveći sv. Mihovila slavimo i sv. Gabrijela i sv. Rafaela arkanđele. Istaknuo je važnost anđela kao naših životnih pratitelja, koji nas čuvaju u teškim i opasnim trenucima našeg života. Pozvao je nazočne da budemo kao Bog na što nas poziva i danasnji svetac, te svojim djelovanjem u obitelji i široj zajednici činimo dobro i budemo poput anđela čuvara drugim ljudima, zalažući se za njihovu zaštitu i dobrobit.
Nakon sv. mise kraj kalepice upriličeno je druženje uz kavu i kolače koje su priredile vrijedne ruke žitelja Frlanije.
Blagoslov školskih torbi za sretan početak školske godinenedjelja 13.09.2015.

U nedjelju 13.09.2015. pod sv. misom u 10. 30 sati bio je blagoslov školskih torbi i sve školske djece, za sretan i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine.

Župnik je u propovijedi poručio djeci kako će u novoj školskoj godini steći nova znanja i vještine, no najbitnije od svega je da uvijek imaju vjere, te da ta vjera mora biti potkrijepljena djelima.
Izrazio je i razumijevanje za sve probleme koje imaju roditelji u odgoju svoje djece, no potaknuo ih je da zajedničkom molitvom u obitelji, te djelotvornom ljubavi odgajaju djecu i budu im primjer.
Na kraju sv. mise župnik je blagoslovio školske torbe i svu školsku djecu, te svima još jednom zašelio uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine, a svoj djeci podijelio bombone.

Održan Festival duhovne glazbe u Matuljimasubota 20.06.2015.

U subotu 20.06.2015. s početkom u 19 sati u našoj župnoj crkvi osržan je se Festival duhovne glazbe, na inicijativu Kulturnog društva Rusina i Ukrajinaca "Rušnjak" PGŽ-a i njegova predsjednika gospodina Vladimira Provčija.

Festival je započeo Sv. misom - liturgijom sv. Ivana Zlatoustog, koju je predvodio protojerej stavrofor o. Mijahlo Simunović, katedralni župnik u Križevcima. U svojoj propovijedi o. Mihajlo je istaknuo važnost zajedništva i solidatnosti među kršćanima, naglasivši kako slijedeći Kristov nauk ljubavi možemo živjeti bolje i skladnije. Sv. liturgiju pjevanjem na staroslavenskom pratili su Katedralni pjevački zbor križevačke katedrale i Mješoviti zbor hrvatskog pjevačkog društva "Kalnik", pod vodstvom dirigenta Ozrena Bogdanovića.

Nalon liturgije održan je kraći koncert istočne liturgijske glazbe s djelima Mokranjca, Komarevskog, Bortnjanskog i Rahmanjinova.

Po završetku koncerta g. Provči se zahvalio gostima iz Križevaca, te domaćem župniku vlč. Kristijanu Malnaru koji je omogućio održavanje festivala u župnoj crkvi u Matuljima, a gosti su razmijenili prigodne darove s g. Provčijem u znak zahvale.
Nakon toga svi nazočni su se zaputili u župnu kuću gdje su mogli razgledati izložbu slika g. Provčija, te se osvježiti kolačima i sokom koje su za ovu prigodu priredili članovi Kulturnog društva "Rušnjak".
Papa Franjo u Sarajevu06. lipnja

Papa Franjo posjetio je Sarajevo 06. lipnja 2015. Sve informacije i događanja vezana uz njegov posjet možete pronaći na službenim stranicama posjeta.


Papina homilija na misi na stadionu Koševo

FotogalerijaSv. Krizma u našoj župi


07. lipnja

U nedjelju 07.06.2015. u 9 sati pod sv misom 26 kandidata naše župe primilo je sakramenat sv. Krizme, koji je podijelio mons. Emil Svažić generalni vikar riječke nadbiskupije.

U svojoj propovijedi mons. Emil rekao je kako su kršćani od vremena apostola bili progonjeni, trpili i podnosili mučeničku smrt radi svoje vjere. U današnje doba kršćani isto tako trpe radi vjere u Krista. Pozvao je sve nazočne da hrabro svjedoče svoju vjeru, unatoč poniženjima ili ruganju koje možda doživljavaju. Snagom Duha Svetoga moguće je sve prebroditi, samo ako mu se otvorimo konstatirao je mons. Svažić. Pozvao je krizmanike da svojim životom u obitelji i zajednici svjedoče vjeru, uz pomoć Duha Svetoga kojeg su po današnjem sakramentu primili. Podsjetio ih je na savjet pape Franje koji ističe da su za uspješan život u zajednici potrebne tri riječi: molim, hvala i oprosti, te preporučio da u duhu tih riječi žive svoj život.

Na kraju misnog slavlja župnik se zahvalio roditeljima, kumovima i svima onima koji su molitvom i na druge načine podupirali naše krizmanike u vrijeme njihove priprave. Misno slavlje animirao je zbor mladih Riječke nadbiskupije.

Nakon euharistije svi nazočni ispred crkve su se počastili kolačima i sokom.
TIJELOVO


04. lipanj 2015.

U četvrtak 04.06.2015. na Blagdan Presvetog tijela i krvi Kristove u našoj župnoj crkvi slavljena je sv. misa u 9 sati, nakon koje je održana procesija u kojoj se molilo na četiri postaje.

Župnik je u propovijedi naglasio važnost štovanja Euharistije, te pozvao nazočne da sv. pričest i euharistiju ne doživljavaju kao dio folklora, već da u svojoj svijesti uvijek imaju kako primajući Tijelo Kristovo pod pričesti, primaju samog živog Krista, te su sukladno s time dužni svojim životom i vladanjem svjedočiti vjeru u njega.

Svetoj misi bili su nazočni i naši ovogodišnji krizmanici za kojih smo posebno molili.     Devastirana crkvica sv. Mihovila na Rubešima23. svibnja

Dana 23.05.2015. devastirana je crkvica sv. Mihovila iz 13 st. na našoj župi. Hvala huliganima! Devastacija je prijavljena policiji i obavljen je očevid.

Prva sv. Pričest u našoj župi


10. svibnja

U nedjelju 10.05.2015. na Majčin dan u našoj župnoj crkvi pod sv. misom u 9 sati održano je veliko slavlje Prve Svete Pričesti, kojoj je pristupilo 37 kandidata.

Župnik je u propovijedi objasnio prvopričesnicima kako će po primitku pričesti postati nositelji Kristova svjetla. Roditeljima koji su Božji sustvaratelji svijeta poručio je da se očevi u životnim nedaćama utječu zagovoru sv. Josipa, a majkama da svoje brige i brige obitelji prinesu našoj nebeskoj Majci Mariji, čija je ljubav najsnažnija potpora obiteljima.
Na kraju misnog slavlja župnik je čestitao svim prvopričesnicima i njihovim obiteljima, a nakon zajedničkog fotografiranja svi su se okrijepili sokom i kolačima ispred župne crkve.

Popis naših ovogodišnjih prvopričesnika


BENČINIĆ IANNA
JUŠIĆ ADRIANO
PANDŽA LOVRO
BORŠIĆ JAN
KEŠKIĆ ANA
RADETIĆ LAURA
CEROVIĆ FRAN
KINKELA SANDI
RANDIĆ ERIC
CONTI HRŠAK DOMINIK
KINKELA TIA
RENDIĆ ANDREJ
FAUSTINI LORIS
KRŠANAC VALNEA
RUBINIĆ ANTONIO
GRDIĆ LANA
KUKURUZOVIĆ ANA
SADŽAK ELA
GRL NATALI
KUSTIĆ DOMINIK
SINČIĆ NINA
HOST DAVID
LJUBIČIĆ MAŠA
SMOKROVIĆ MARKO
IVKOVIĆ ARIJANA
MAGGI PAULA
SMOKROVIĆ TOMISLAV
JERKOVIĆ LUKA
MATULJA HANNA
STARČIĆ DOMINIK
JOZIĆ MAURICIO
MEZLAR ANDRIJA
ŠEPIĆ DARIO
JURČIĆ IVAN
MIKŠIĆ ERIK
ŠMOGOR MATEO
ŠOŠTARIĆ SARA


Hodočašće u Slavoniju01. - 03. svibnja

U petak 01.05.2015. na blagdan sv. Josipa Radnika i Praznik rada, dvadesetak naših župljana predvođeno vlč. Kristijanom Malnarom krenulo je na hodočašće u istočnu Slavoniju.

Na svom hodočašću prvog dana posjetili su grad Vukovar, razgledali gradske znamenitosti, te načinili zajedničku fotografiju kod križa spomenika palim žrtvama za slobodu Hrvatske domovine, na ušću Vuke u Dunav.
Uslijedila je molitva u crkvi sv. Filipa i Jakova, te posjet memorijalnom centru na Ovčari i Novom groblju.

Iza toga predviđen je put prema Iloku, te obilazak kulturno-povijesnih spomenika toga grada, te vinskih podruma po kojima je Ilok poznat. Nakon toga uslijedila bi sv. Misa nakon koje bi se hodočasnici zaputili prema Osijeku, čime bi završio prvi dan hodočašća.

Drugog dana hodočašća, hodočasnici su obišli uže središte Osijeka, te se zaputili u park prirode Kopački rit, gdje su pod stručnim vodstvom razgledali park, nakon čega je uslijedio put kroz Baranju do Batine na Dunavu. Na povratku su hodočasnici posjetili OPG obitelji Gerštmajer. Poslijepodne U Aljmašu u obnovljenom svetištu MB Aljmaške slavili su sv. misu, gdje su se svi zajedno fotografirali.Uslijedio je povratak u Osijek gdje je predviđeno noćenje.

Trećeg završnog dana hodočašća, hodočasnici su posjetili Đakovo i sudjelovali u nedjeljnoj sv. Misi u katedrali, nakon čega su razgledali biskupijski podrum i Strossmayerov park, nakon čega je uslijedio povratak u Rijeku.Predstavljanje ovogodišnjih prvopričesnikanedjelja 26.04.2015.

U nedjelju 26.04.2015. pod sv. misom u 10.30 sati bilo je predstavljanje naših ovogodišnjih prvopričesnika.

Župnik im se u propovijedi obratio tumačeći važnost pričesti, kojom Krista primamo u sebe. Ta činjenica omogućava nam da duhovno ojačamo. Pozvao je sve ovogodišnje prvopričesnike da po primanju prve pričesti budu Kristovo svjetlo, te svojim životom doprinose širenju tog svjetla.

Današnjom nedjeljom Dobroga Pastira uz molitvu za duhovna zvanja, molili smo i za naše prvopričesnike, preporučivši ih Isusu Dobrom Pastiru da ih čuva i štiti.

Trideset i šest prvopričesničkih kandidata Prvoj Svetoj Pričesti pristupit će u nedjelju 10.05.2015. pod sv. misom u 9 sati.
Gosti iz Salzburga primljeni u bogosloviji u RijeciU nedjelju 19.04.2015. Bogoslovno sjemenište "Ivan Pavao II." u Rijeci posjetio je 51 župljanin župe Alojzije Stepinac iz Salzburga, koje je predvodio njihov župnik fra. Zlatko Špehar.

Gosti su imali priliku razgledati bogosloviju, te sobu sv. pape Ivana Pavla II. u kojoj je boravio za svog posjeta Hrvatskoj 2003. godine.
Uz nesebičnu pomoć dijela članova MSC obitelji Rijeke, volonterki MSC obitelji gđi. Dubravin Marice i Smokrović Vranjke, te vlč. Kristijana Malnara iz župe Krista Kralja u Matuljima, za goste iz Salzburga organiziran je i ručak u prostorijama bogoslovije, koji je pripremio kuhar g. Đani Ceccolini.

Na Trsatu održan II. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obiteljiDrugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održan je u nedjelju 19. travnja 2015. u Svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci. Bogat prigodan program započeo je u subotu 18. travnja prijenosom Zavjetne spomen - svijeće iz katedrale sv. Vida do Trsatskog svetišta.

NADBISKUP IVAN DEVČIĆ POZDRAVIO VJERNIKE NA POČETKU EUHARISTIJSKOG SLAVLJA OBITELJI NA TRSATU

ČESTITKA PAPE FRANJE HRVATSKIM OBITELJIMA

PROPOVIJED MONS. VALTERA ŽUPANA, KRČKOG BISKUPA U MIRU I PREDSJEDNIKA VIJEĆA HBK ZA ŽIVOT I OBITELJ

IZ TRSATA U SOLIN – ZAVRŠENO EUHARISTIJSKO SLAVLJE OBITELJI

Uređenje parka u RubešimaSredinom mjeseca travnja 2015. oko kapelice sv. Mihovila u Rubešima započeli su radovi na uređenju parka. Zalaganjem mještana tog kraja pristupilo se prvoj fazi raščišćavanja terena i rušenja drveća.

Uskrs u Matuljima


nedjelja 05.04.2015.

Na Uskrsno jutro služene su dvije sv. mise u Matuljima i jedna u Jušićima. Župnik je u propovijedi istaknuo važnost uskrsnuća i izlaska iz groba, iz naših svakodnevnih umiranja i rađanja u nove ljude. Pozvao je sve nas da dopustimo uskrslom Kristu da uđe u naše živote, da donese svjetlo koje ćemo i mi sami širiti dalje čineći dobro u našim obiteljima i zajednici u kojoj se nalazimo. Svima je još jednom zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs.
Velika subota u Matuljima


subota 04.04.2015.

Velika subota započela je bdijenjem u 22 sata paljenjem ognja ispred župne crkve, blagoslovom uskrsne svijeće, a nastavljena službom riječi. Iza toga uslijedio je blagoslov krsne vode i obnova krsnih obećanja. Euharistijsko slavlje završilo je sv. pričesti i blagoslovom jela.

Župnik je po završetku sv. mise svima zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs sa željim da nam svjetlo uskrsne svijeće bude vodilja tijekom života. Sve okupljene pozvao je da ponesu kućama pisanice koje su djeca načinila na Veliku srijedu u radionici bojenja uskrsnih jaja.
Veliki petak u Matuljima


petak 03.04.2015.

Na Veliki petak 03.04.2015. službom riječi započeli su obredi. Čitanjem muke prisjetili smo se Kristove muke i smrti. Nakon toga uslijedilo je klanjanje križu, a obredi su završili sv. pričesti.
Veliki četvrtak u Matuljima


četvrtak 02.04.2015.

Na Veliki četvrtak 02.04.2015. u Matuljima je služena sv. misa u 19 sati, a pod njom smo se prisjetili Isusove posljednje večere na kojoj je ustanovljena presveta euharistija i svećenički red.

Župnik se u propovijedi zapitao kakav bi danas trebao biti svećenik i vjernik? Odgovor na to pitanje daje nam predanje našeg života u Isusove ruke, da i u trenucima kada padamo i posrćemo pod križem našeg života, prigrlimo Isusa, dopustimo mu da djeluje, te će na taj način u nama biti i vjere i nade i ljubavi, a pravi svećenik i vjernik je svaki onaj tko je istinski zaljubljen u Krista.

U sjećanje na čin Isusova pranja nogu apostolima župnik je simbolično oprao noge dvanaestorici vjernika, te time pozvao sve nas da jedni drugima služimo.
Nakon sv. mise uslijedilo je kratko klanjanje pred pokrajnjim oltarom gdje su prenesene hostije.
Održana radionica bojenja uskrsnih jaja


srijeda 01.04.2015.

U srijedu 01.04.2015. u župnoj kući održana je radionica bojanja uskrsnih jaja.
Sudjelovalo je šezdesetak djece, pod budnim okom njihovih voditeljica.
Provedena humanitarna akcija župe "Krista Kralja"- Matulji


subota 28.03.2015.

U subotu 28.03.2015. u vremenu od 9 - 15 sati aktivisti naše župe Krista Kralja u Matuljima na štandu ispred Konzuma sakupljali su trajne prehrambene proizvode, sredstva za čišćenje i slatkiše.

Sve sakupljeno bit će raspoređeno u 20- ak paketa, te podijeljeno obiteljima slabijeg imovinskog stanja s područj anaše župe.
VELIKO HVALA svima koji su se odazvali ovoj akciji, te tako doprinijeli da ovaj Uskrs potrebitima bude radosniji.


Cvjetnica u Matuljima


nedjelja 29.03.2015.

U nedjelju 29.03.2015. svečanom procesijom po Matuljima započela je proslava ovogodišnje Cvjetnice - Nedjelje muke Gospodnje.
Velik broj vjernika i ove godine ovom nedjeljom obnovio je sjećanje na Kristov slavni ulazak u Jeruzalem, te njegovu muku, raspeće i smrt na križu slušajući Muku.
Župnik je sve nazočne pozvao da u Velikom ili Svetom tjednu koji je pred nama razmatramo Kristov križ, te sudjelujemo u sv. misama i obredima.Križni put po župi


subota 21.03.2015.

Križni put po župi održan je u subotu 21.03.2015. u 10 sati, a započeo je molitvom u župnoj crkvi Krista Kralja u Matuljima, te je nastavljen molitvom i pjesmom do kapelice sv. Mihovila u Rubešima. Na postajama križnog puta razmatrali smo Kristovu muku, te molili za jakost nošenja vlastitih križeva.
Po dolasku u Rubeše, križni put završen je molitvom i blagoslovom u kapelici, a nakon toga svi učesnici križnog puta okrijepili su se kolačima, čajem i kavom koje su priredili žitelji Frlanije.Ove godine veseli velik broj djece i mladih, a ukupan broj sudionika križnog puta bio je oko 200.

Korizmeno hodočašće u katedralu


nedjelja 22.02.2015.

U nedjelju 22.02.2015. naša župa zajedno s vjernicima Opatijskog i Kastavskog dekanata hodočastila je Čudotvornom raspelu u katedralu sv. Vida.

Nakon okupljanja u 16.30 sati uslijedio je križni put.
Nakon pobožnosti križnog puta uslijedilo je euharistijsko slavlje, koje je pjesmom animirao župni zbor iz Kastva, a pridružili su mu se i neki članovi našeg zbora.

Svijećnica - prikazanje GospodinovoU ponedjeljak 02.02.2015. sv. misom u 18 sati proslavljen je blagdan Prikazanja Gospodinova ili Svijećnica, pod kojom je župnik blagoslovio svijeće.
U propovijedi je istaknuo kako svijeće simboliziraju Kristovo svjetlo koje osvjetljava naše živote, te nas pozvao da budemo to svjetlo jedni drugima, a kada nas pritisnu nevolje i nedaće života i mrak bude svuda oko nas zapalimo blagoslovljenu svijeću s današnjeg blagdana u saznanju da je Gospodin uz nas.

Bogojavljenje - Sv. Tri kralja - utorak 06.01.2015.utorak 06.01.2015.

U utorak na blagdan Sv. Tri Kralja u našoj župnoj crkvi služene su dvije sv. mise u 9 pod kojom je blagoslovljena voda, te u 10,30 sati.

Nakon blagoslova vode i soli, župnik je u propovijedi naglasio važnost soli koja liječi i ozdravlja. Sve nazočne ohrabrio je rekavši kako kršćanima nikakvo zlo ne može nauditi osim ako mu oni sami ne dopuste. U želji da obnovi stare običaje pozvao je sve vjernike da slijedeće godine na blagoslov donesu od kuće sol kako bi i ona bila blagoslovljena, te tako čuvala kuće i obitelji u kojima se koristi.