Vijesti

Proslavljen Božić u Matuljimasrijeda 25.12.2014. - Božić

U srijedu 25.12.2014. na blagdan Kristova rođenja osvanulo je toplo gotovo proljetno jutro.
Pod sv. misom u 10.30. okupio se velik broj vjernika, kojima je župnik poručio da se zapitaju jesu li oni nositelji Kristova svjetla, šire li oni Božju riječ, te zaključio kako čineći dobro i pomažući svima oko sebe ispunjavaju Kristov nauk. Pohvalio je župljane kako su i ove godine imali veliko srce, te pomogli darom 23 potrebite obitelji. Na samom kraju blagoslovio je sve nazočne, te svima čestitao sretan i Blagoslovljen Božić.
Proslavljena Polnoćka u MatuljimaU utorak 24.12.2014. u Matuljima je slavljena sv. misa Polnoćka kojoj je bilo nazočno preko 400 vjernika.
Nakon sv. euharistije ispred crkve podijeljene su porcije kiselog kupusa s kobasicama.Osnovnoškolci u akciji pomoći siromašnimapetak 19.12.2014.

U petak 19.12.2014. grupa učenika O.Š. "Dr. Andrija Mohorovičić" učestvovali su u župnom stanu u akciji razvrstavanja pomoći za siromašne. Dvadeset i tri obitelji bit će darivane ovom pomoći. Hvala svima koji su učestvovali u akciji.
Otvorene jaslice na Šmogorimautorak 16.12.2014.

U utorak 16.12.2014. u 17 sati Klapa "Nokturno" Božićnim pjesmama započela je otvorenje ovogodišnjih jaslica na Šmogorima.

Župnik Kristijan pozvao je sve nazočne da u ovo predbožićno vrijeme iskažemo zajedništvo i međusobnu pomoć, poput ljudi koji su s puno ljubavi i pažnje uredili jaslice, te naglasio važnost tolerancije i praštanja, kao sigurnog puta premu novorođenom Kristu spasitelju.
Nakon kraće molitve, blagoslovio je jaslice, a Klapa "Nokturno" nastavila je pjesmom slaviti Gospodina. Mnoštvo posjetitelja uživalo je razgledavajući jaslice, a osobito najmlađi.
Za ovu prigodu vrijedne domaćice i domaćini počastili su sve nazočne pecivima, kolačima, vinom i sokom.


Raspored liturgije za Božić 2014.  Polnoćka 24.12.2014. u 24 sata
        Jušići 24.12.2014.u 20 sati

  Božić 25.12.2014. Sv. Mise u 9 i 10,30 sati

  Sv. Stjepan 26.12.2014. Sv. Mise u 9 i 10,30 sati

  Sv. Ivan 27.12.2014. Sv. Mise u 9 i 10,30 sati

  Sveta Obitelj, Nevina dječica 28.12.2014. Sv. Mise u 9, 10,30 i 18 sati


  Sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2015. godinu

  svima od srca želi župnik Kristijan Malnar
>


Održan predbožićni koncert Mještovitog zbora Schola Cantorum Rijeka30. studeni - 1. nedjelja došašća

U nedjelju 30. 11.2014. s početkom u 18.30 sati u našoj župnoj crkvi održan je predbožićni koncert Mještovitog zbora Schola Cantorum Rijeka.

Na repertoaru su bilaklasična djela za zborove te adventske i božićne skladbe. Zborom je ravnala Ingrid Haller, prof., a na orguljama ju je pratila Petra Kukavica.
Unatoč hladnoći koja je vladala u crkvi, svi nazočni s oduševljenjem su pratili nastup zbora, te gromoglasnim pljeskom popratili svaku skladbu. Bio je to doista jedinstven doživljaj i pravi uvod u radost došašća koje je pred nama.


Proslavljen župni blagdan Krista Kralja


23. studeni

Naša Župa Krista Kralja u Matuljima proslavila je u nedjelju 23. studenog svoj župni blagdan. Proslavi je pterhodila trodnevna duhovna priprava, koju je predvodio će vlč. Ivan Šarić.

Na sam blagdan Krista Kralja, svečano misno slavlje u 10.30 predvodio je mladomisnik vlč. Pero Marijanović u zajedništvu s domaćim župnikom.
Vlč. Pero u svojoj propovijedi istaknuo je kako većina župa za svog zaštitnika ima nekog sveca ili sveticu, a naša župa ima Krista Kralja, početak i svršetak svega stvorenog. Utvrdio je kako visok tehnološki napredak kojeg smo svedoci posljednjih desetljeća čovjeka sve više udaljava od Boga, te je čovjek zatrpan problemima, brigama i nedostatkom vremena. U takvom ozračju osjeća glad za Bogom i unutarnjim mirom. Naglasio je važnost doživljaja Boga u našem životu, kada unatoč problemima osjećamo da netko brine o nama, te naše poteškoće izvodi na dobro.
Na samom kraju vlč. Pero svim župljanima čestitao je blagdan njihova zaštitnika i preporučio ih zahovoru Krista Kralja.

Iza sv. mise svi nazočni počastili su se porcijama vrućeg graha i kolačima.

Prvi puta u našoj župi proslavljen Dan zahvalnosti za plodove zemlje


nedjelja 12.10.2014.

U nedjelju 12.10.2014. pod sv. misom u 10.30 sati naša župna zajednica po prvi puta proslavila je Dan zahvalnosti Bogu za plodove zemlje. Župnik je izrazio nadu da će to u godinama koje dolaze postati tradicija.

U propovijedi je istaknuo da poput apostola Pavla prihvatimo životno trpljenje, te uz Kristovu pomoć znamo i oskudijevati i obilovati zahvaljujuću Bogu za sve što primamo.
Župnik se upitao zašto danas ljudi, a osobito djeca nemaju osjećaj zahvalnosti, te ustvrdio kako je to upravo zbog toga jer sve imamo.
Sve nazočne pozvao je da u svojim obiteljima šire osjećaj zahvalnosti i čine dobro pomažući potrebite.

Nakon euharistijskog slavlja blagoslovio je sve plodove i kruh koje nam je Bog ove godine podario, a svi koji su željeli mogli su uzeti od blagoslovljenog kruha i plodova zemlje koji su se nalazili pred oltarom.
Hodočašće u Krasno


08.10.2014.

U srijedu 08.10.2014. na Dan nezavisnosti naša župa hodočastila je Majci Božjoj od Krasna.

U velebitskom svetištu sv. misu predvodio je naš župnik vlč. Kristijan Malnar. Nakon euharistijskog slavlja hodočasnici su se okrijepili ručkom u obližnjem hotelu, te nastavili put u Kuterevo, gdje su posjetili azil za medvjede.Proslavljen blagdan Svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaelasubota 27.09.2014.

U subotu 27.09.2014. na Rubešima u kapelici posvećenoj sv. Mihovilu proslavljen je blagdan sv. arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela.
Župnik je nazočne u propovijedi podsjetio na borbu arkanđela sa zlim anđelima i grijehom, te se zapitao što danas ljudima znači grijeh? Mladi današnjeg vremena ne prepoznaju grijeh, koji postaje normalna svakodnevna stvar. Sve je pozvao da poput anđela činimo dobro, te će tako i svijet oko nas biti bolji.

Nakon sv. mise s nekoliko pjesama proslavu je uveličala Klapa "Skalin". Nakon toga svi nazočni nastavili su druženje na platou pred kapelicom uz kolače, mlado vino i sok.
Blagoslov školske djece i njihovih torbinedjelja 14.09.2014.

U nedjelju 14.09.2014. na blagdan Uzvišenja Sv. Križa u našoj župnoj crkvi župnik je blagoslovio školsku djecu i njihove školske torbe.

U propovijedi župnik je utvrdio kako je križ kojeg se na današnji dan častimo postao svakodnevna stvar, te pozvao djecu i odrasle da s poštovanjem nose i odnose se prema križu, koji je simbol ne samo naše kršćanske vjere, već i simbol našeg hrvatskog naroda. Križ koji je bio simbol srama i ponižejna, postao je kršćanima simbol spasenja.
Cijeli naš život prožet je znakom križa, a župnik je pozvao da djecu da žive svoje kršćanstvo slušajući roditelje, učitelje, te ispunjavaju svoje obveze u školi i kod kuće. Učiteljima je poželio puno zdravlja i strpljenja, a iznad svega puno ljubavi u poučavanju svojih učenika. Roditelje je pozvao da svojim primjerom svedoče vjeru, te je prenose na najmlađe na kojima ostaje ovaj svijet.

Izrazio je zadovoljstvo velikim brojem školske djece koja su danas bila nazočna misnom slavlju, koje je slavio u zajedništvu s p. Markom Stipetićem vicerektorom Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci.

Na samom kraju euharistijskog slavlja župnik je blagoslovio svu školsku djecu i njihove torbe, te im poželio sretnu i uspješnu novu školsku i vjeronaučnu godinu.
Poruka predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu
evangelizaciju na početku katehetske i školske godine 2014/2015.Draga djeco i mladi, dragi roditelji!

Bratsko putovanje s Crkvom. Na početku ove katehetske i školske godine crkvena vas zajednica poziva da se susretnete s njom. Taj će susret biti nošen riječju koja želi biti izgovorena. Riječju koja je nošena ljubavlju. Za »bratsko putovanje s Crkvom« (papa Ivan Pavao II.) ništa vam drugo nije potrebno osim otvorenog srca. To se putovanje može ostvariti u vjeronauku u školi, u katehezi u župnoj zajednici te u drugim oblicima života i djelovanja Crkve. Nadamo da ste vi, draga djeco i mladi, i vi dragi roditelji, čiji je poziv na putovanje s Crkvom ispisan u riječi sakramenta krsta, već odgovorili i da ćete odgovoriti na taj poziv te krenuti u novu katehetsko-pastoralnu i školsku godinu u zajedništvu s Crkvom. Jedino se na takav način, u susretu, u odnosu utemeljenom na riječi, koja je nošena uzajamnom ljubavlju, može susresti prava Istina. Istina je to kojoj nitko nije gospodar. Istina je to koja ima svoje ime: Isus Krist!


pismo u cijelosti pročitajte ovdje
Vlč. Ante Piličić proslavio zlatnu misusubota 09.08.2014.

U subotu 09.08.214. sv. misom u 11 sati vlč. Ante Piličić proslavio je 50 godina svećeništva

Vlč. Ante rođen je 10.07.1936. u Vrbanjcima općina Kotor Varoš, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Zagrebu, a teološki fakultet završio je u Đakovu. Petnaest godina radio je u raznim župama Banjalučke biskupije, gdje obavlja službu dušobrižnika za studente i srednjoškolce.
Većinu svoje svećeničke službe obavlja u europskim zemljama Njemačkoj i Švicarskoj. Trenutno se nalazi u Münchenu gdje djeluje u zajednici od sedam župa.

Zlatnu misu - pedeset godina svećeništva odlučio je proslaviti u našoj župi, budući ovdje ima dosta rodbine kod kojih provodi godišnji odmor.
Slavljenik se na početui sv. mise zahvalio Bogu na daru svećeništva i 50 godina služenja Gospodinu, kao i svima onima koji su ga molitvom i pomoći podupirali da u tome ustraje.
Euharistijsko slavlje predvodio je sam zlatomisnik u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Kristijamom Malnarom, te ostalim svećenicima.
Propovjednik mons. dr. Anto Orlovac u svojoj propovijedi istaknuo je da je svećenička služba Božji dar, te je pozvao sve nazočne da mole za svećenike i našeg zlatomisnika. Istaknuo je kako je pola stoljeća svećeništva prilika da se zahvali Bogu, ali i svima onima koje je vlč. Ante susretao na svom svećeničkom putu. Čestitao je slavljeniku i poželio mu da bude Kristovo svjetlo u zajednici u kojoj djeluje.

Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Kristijan pozdravio je slavljenika, njegovu rodbinu i prijatelje, te poželio obilje Božjeg blagoslova.
Krštenje - Sadžak Leasubota 12.07.2014.

U subotu 12.07.2014. u kapelici sv. Mihovila na Rubešima krštena je Lea Sadžak. Lea je drugo djete roditelja Sabine i Ozrena Sadžak, koji imaju stariju kćer Elu. Kume na krštenju bile su Dalida Kalčić i Jelena Rubeša.

Maloj Lei koja je jučer 11.07.2014. proslavila svoj prvi rođendan čestitamo i želimo obilje Božjeg blagoslova.
Čestitke upućujemo i ponosnim roditeljima, seki, kumama, te svoj rodbini.

Uređenje okoliša crkvelipanj 2014.

Prostor oko crkve uređen je s dva nova kamenjara.


Završeni radovi na kapelici na grobljulipanj 2014.

Krajem mjeseca lipnja završeni su radovi na uređenju kapelice na matuljskom groblju.

Izbetonirana je staza oko kapelice, te su sanirani zidovi od vlage u njenoj unutrašnjosti.

Krizma u Matuljima19. lipanj 2014.

U četvrtak 19.06.2014. u našoj župi na blagdan Tijelova generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić podijelio je sakrament Krizme 34 naših kandidata.

Mons. Svažić je u propovijedi pojasnio značenje današnjeg blagdana Tijela i Krvi Kristove, kojim slavimo Kristovu prisutnost u našem svijetu. Ona je važna zbog činjenice da nam se Isus nesebično i iz ljubavi daruje pod svakom euharistijom, te od nas traži suradnju i svjedočenje kršćanskog života.
Obrativši se krizmanicima naglasio je kako primanjem današnjeg sakramenta sv. Potvrde potvrđuju primanje Duha Svetog. Pozvao je krizmanike da nakon krizme nastave dolaziti na svete euharistije, te svojim životima svjedoče vjeru u obiteljima, školi i zajednici kojoj pripadaju. Svjedočanstvo vjere nije lako osobito danas kada svijet živi u suprotnosti s Bogom, no ustrajnost svjedočenja vjere donosi plodove Duha Svetog po kojima se prepoznaje da smo kršćani zaključio je mons. Svažić.
Nakon sv. Krizme svi nazočni osvježili su se ispred župne crkve sokom i kolačima.slike sa slajda možete preuzeti ovdje


KRIZMA MATULJI - 2014.Kongres ministranata14. lipanj 2014.

Kongres ministranata Riječke nadbiskupije održan je u subotu 14.06.2014. u Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II.“

Na kongresu su sudjelovali i predstavnici naše župe.više o kongresu pročitajte ovdjeNagrada najboljim učenicima u vjeronauku13. lipanj 2014.

Najbolji razred u vjeronauku u školskoj godini 2013./2014. 8 c ove godine župnik vlč. Kristijan Malnar nagradio je ručkom u župnom stanu.

Župnik je sam ispekao 5 kg ćevapčića na roštilju, a najbolji vjeronaučni učenici 8.c uz glazbu i opuštenu atmosferu uživali su u zasluženoj nagradi.

Dopremljena pomoć u Bosansku Dubicu11. lipanj 2014.

U srijedu 11. 06.2014. župnik je osobno otpremio prikupljenu pomoć za poplavljeno područje u Župu Bosanska Dubica.

Druga faza uređenja kapelice na grobljulipanj 2014.

Tijekom mjeseca lipnja 2014. započela je druga faza radova na kapelici na matuljskom groblju.
Oko kapelice će biti izbetoniran i poravnat prolaz, te omogućeno otjecanje oborinskih voda, a u unutrašnjosti kapelice izvode se radovi na obnovi i sanaciji zidova od vlage.Uređenje prostora ispred sakristijeutorak 10.06.2014.

U utorak 10.06.2014. djelatnici Poljoprivredne zadruge oleandar iz Rukavca uredili su prostor ispred sakristije posadivši nisko raslinje i cvijeće.
Ovim putem im se zahvaljujemo na izvedenim radovima i bilju koje su posadili.
Razvrstavanje prikupljene pomoći za poplavljena područjasubota 07.06.2014.

U subotu 07.06.2014. u prostorijama župnog stana održana je akcija sortiranja, pakiranja i popisivajna drugog dijela prikupljene pomoći za poplavljena područja.
U akciji su sudjelovali udomiteljska obitelj Klarić u cijelom sastavu, Claudia Juranić Klarić - predsjednica Udruge udomitelja PGŽ, dio članova župnog Caritasa, mladi i ministranti.

Prvi dio prikupljene pomoći otišao je u Gunju.
Sva prikupljena pomoć drugog dijela bit će osobno dostavljena od župnika u Župu Bosanska Dubica u kojoj je 90% župe uništeno poplavom, a pomoć dolazi na kapaljku.

U prikupljanju pomoći nesebično su sudjelovali župljani župe, HDZ Matulji, ministranti, župni Caritas Matulji, te mnogi drugi anonimni darovatelji sa svojim novčanim prilozima čijim sredstvima je kupljeno više od 300 kg hrane.
U prikupljanju pomoći pomogle su tvrtke "Mikulić" sa donacijom pašte i mlijeka, te "City rent" - auto Ivecco Benussi sa Žegota, nesebičnim darom prijevoza i organizacije po simboličnoj cijeni.

Ukupna prikupljena količina pomoći je oko 1000 kg.
Pomoć će biti otpremljena u srijedu 11.06.2014. u 6.00 sati.
KAPELICA-VLAHOV BREGPovijest Kapelice, prema dostupnim podacima, veže se uz izgradnju Crekvice Majke Božje od zdravlja ka je izgrađena 1896.g. Kapelica je storena nakon Crekvice na inicijativu obitelji Vlah (Vicićevi- pok. teta Roža) na tada njihoven terene.
Kapelica je jednostavna građevina pravokutnega oblika. Unutarnji svod kapelice je polukružnog oblika. Unutrašnjost Kapelice ukrašena je slikun i kipon Majke Božje. Slika je dar Svetišta Majke Božje z Trsata. Detaljno je prvi put obnovljena 1984.g. uz veliku pomoć pok. Aldota Šepića.
Sada već stogodišnju građevinu načel je zub vremena i prišlo je vreme za novu obnovu ku su pokrenuli ljudi dobre voji.
Va obnovu se je uključilo puno familiji kemi se oven puten zahvaljujemo.
Neka Kapelica i dalje ostane mesto pul kega se fermamo, zberemo svoje misli, pomolimo se i zapalimo ku sveću...Za obnovu Kapelice pomogli su:
Financijski su obnovu pomogli:
Familija ŠTEMBERGER GORDAN (mel,železo i pituranje novega portunića,nova gurla)
Familija VIKARIO PAOLO I IVANKA (200,00 kn)
Familija SUŠANJ RADIVOJ (drvene daski)
Familija KINKELA DANICA I IVO (100,00 kn)
Familija SINČIĆ DAMIR (mramor i popločenje poda va Kapelice)
Familija FRLAN ANKICA (100,00 kn)
Familija DRAŽUL DAVOR (pituranje Kapelice i okvira slike)
Familija ŠTEMBERGER MILEVA (100,00 kn)
Familija VLAH-MILENKO (žlebci za Kapelicu)
Familija SINČIĆ ZVONKO (100,00 kn)
Familija IVANIĆ FRANKO (postavil žlebci)
Familija KAJIĆ MIJO I DARINKA (50,00 kn)
Familija CEROVAC I ŠEPIĆ (uredili križ i sliku, posložili i zavaril železo za portunić)
Familija ŠETKA KATICA (50,00 kn)
Familija KINKELA i DEBELIĆ ( dali struju i vodu za uređenje)
Familija MILIH BORIS (50,00 kn)
Gosp. IVO ANTAK ( postavljanje gurli na Kapelice )
Familija PERUČ ŠTEFANIJA (50,00 kn)
Gosp. TOMO sa svojen radnikon ki su delali na Kapelice)
Familija AHMETOVIĆ AHMED I PERKA (100,00 kn)
OBRT „BARIĆ“ (mramorna ploča ka stoji zdola sliki)
Familija MARKOVIĆ MATE I ANICA (100,00 kn)
„JADRAN-IMPEX“ (donirali 100 kg cementa)
Familija DEŠKOVIĆ ZDENKO (50,00 kn)
Familija ŠTAMPALIJA BRANKA (20,00 kn)

Za sakupljanje financijske pomoći zahvala gđi. Vikario Ivanki.

Da bi okol Kapelice se bilo čisto i lepo brinu se obitelji Cerovac i Debelić.

Veliko hvala vlč. Kristijanu Malnaru ki se je nesebično odazval na naš poziv za blagoslov u nedjelju 01.06.2014.

Svima velika zahvala, a ako smo kega pozabili neka se ne razjadi.


SUSEDI OKOL KAPELICE


Prva sv. pričest u Matuljimanedjelja 25.05.2014.

U nedjelju 25.05.2014. u 10.30 sati u našoj župi proslavljena je Prva sveta pričest kojoj je pristupilo 30 djevojčica i dječaka.

Svetu euharistiju predvodio je domaći župnik vlč. Kristijan Malnar u zajedništvu sa vlč. Zecom s Krka.

Župnik se u propvijedi obratio ovogodišnjim prvopričesnicima ohrabrivši ih rekavši kako kroz svoj život ne moraju strahovati jer će Krist uvijek biti s njima. Krsne svijeće koje drže u rukama simbol su Kristova svjetla, a njihov je zadatak da se to svjetlo ne ugasi. Njega će pak održavati vjera koju nose u svojim srcima. Župnik Kristijan podsjetio je prvopričestnike na osnovnu zapovijed koju nam Gospodin daje, a to je zapovijed ljubavi. Ljubeći i pomažući potrebitima svedočit će svoju vjeru.
Župnik se obratio i roditeljima prvopričesnika, te ih potaknuo da svoju djecu podržavaju u življenju kršćanskih vrijednosti, te ih svojim primjerom podupiru u tom nastojanju.

Slavlje Prve svete pričesti recitacijama i pjesmom pratili su sami prvopričesnici uz pratnju župnog zbora, a nakon euharistijskog slavlja svi nazočni pred crkvom počastili su se kolačima koje su pripremili roditelji prvopričesnika.slike sa slajda možete preuzeti ovdje

Poslana pomoć poplavljenim područjimaU srijedu 21. svibnja 2014. u večernjim satima
pomoć prikupljena ovog tjedna za
poplavljena područja poslana je
s konvojem prema Slavoniji.

Hvala župljanima!


Dvojica papa proglašeni svetimanedjelja 27.04.2014.

U Rimu 27. travnja 2014. papa Franjo kanonizirao je dvojicu papa, odnosno proglasio ih svetima Ivana Pavla II., te Ivana XXIII.

Stotine tisuća hodočasnika na Trgu sv. Petra u Vatikanu pozdravile su taj trenutak kanonizacije velikim pljeskom.

Galeriju slika s kanonizacije pogledajte ovdje.

Uskrs u Matuljimanedjelja 20.04.2014.

Na Uskrs velik broj vjernika pohodio je našu crkvu. Župnik je u propovijedi rekao da budemo poput Kristova uskrsnog svjetla, te svijetlimo svojim životom i dobrim djelima u zajednici u kojoj se nalazimo. Uskrs je simbol pobjede dobra nad zlim, svjetla nad tamom. Ne dozvolimo da to svjetlo ugasne zaključio je župik, te svima zaželio sretan, miran i blagoslovljen Uskrs.
Nakon euharistijskog slavlja blagoslovljeno je jelo.slike sa slajda možete preuzeti ovdje


Velika subota u Matuljimasubota 19.04.2014.

Na Veliku subotu u 22 sata započelo je Vazmeno bdijenje paljenjem ognja pred crkvom.
Nakon službe riječi župnik je u propovijedi ustvrdio kako u današnjem potrošačkom društvu proslavu Uskrsa svode na kupovinu stvari koje nam možda i nisu sve potrebne. Sve nas pozvao je da nosimo svjetlo Uskrslog Krista u sebi, te čineći dobro na taj način doprinesemo proslavi Uskrsa svima onima koji oskudjevaju.
Vazmeno bdijenje završilo je blagoslovom vode i obnovom krsnih obećanja, a na samom kraju misnog slavlja blagoslovio je hranu.slike sa slajda možete preuzeti ovdje


Veliki petak u Matuljimapetak 18.04.2014.

U obredima Velikog petka razmatrali smo Kristovu muku.
Župnik je u propovijedi pozvao nazočne da ne bježe i ne krate svoje životne križeve, već da ih hrabro prihvate i nose, dopustivši Isusu da bude uz nas. Odaberimo život s Isusom i križem, jer nas jedino takav život može spasiti.
Klanjanjem križu razmišljali smo o vlastitim križevima nastojeći ih združiti s Kristovim.slike sa slajda možete preuzeti ovdje


Veliki četvtrak u Matuljimačetvrtak 17.04.2014.

Na Veliki četvrtak u Matuljima je slavljena sv. misa večere Gospodnje.
Župnik je u propovijedi naglasio kako na današnji dan slavimo ustanovljenje Euharistije, te se poput obitelji okupljamo na sv. misi.
Zajedništvo Krista našeg spasitelja i njegovih apostola na posljednjoj večeri bilo je prožeto radošću zbog zajedničkog blagovanja, no i Isusovom tjeskobom, jer je znao da će biti izdan od onoga s kojim je dijelio kruh. Unatoč strahu koji je osjećao moleći u Gecemanskom vrtu ostaje poslušan do kraja, te se u potpunosti predaje Očevoj volji. Iako nam je Bog dao slobodnu volju da li smo i mi spremni predati svoj život Očevoj volji zaključio je župnik.
Nakon sv. pričesti Presveto je prenešeno na pokrajnji oltar gdje su svi nazočni ostali u kraćoj molitvi i klanjanju.slike sa slajda možete preuzeti ovdje


Radionica uskrsnih pisanicasrijeda 16.04.2014.

U srijedu 16.04.2014. u župnom stanu održana je radionica izrade uskrsnih pisanica.
Sudjelovao je velik broj djece koja su svoju maštu i kreativnost izrazila oslikavajući uskrsne pisanice.

Cvjetnica - Nedjelja muke Gospodnje


nedjelja 13.04.2014.

Na blagdan Cvjetnice - Nedjelje muke Gospodnje u Matuljima su slavljene dvije sv. mise. Prva u 9 i druga u 10.30 sati kojoj je prethodio blagoslov maslinovih grančica i procesija.

Župnik je u propovijedi sve nas pozvao da u životnim problemima koji nas pritišću svoje nevolje predamo Isusu, dopustivši mu da ponese naše životne križeve, da nas ohrabri, da nas ojača i utješi. On koji je sam trpio nepravdu, bio nepravedno osuđen razumije nas, prihvaća i voli upravo onakve kakvi jesmo, te nas jedino njegova ljubav može spasiti. Dopustimo mu da to učini zaključio je župnik.

Nakon sv. mise u 10.30 sati župnik se zahvalio svima koji na bilo koji način pomažu radu i životu naše župne zajednice.slike s proslave Cvjetnice možete preuzeti ovdje


Humanitarna akcija Župe Krista Kralja u Matuljima


subota 12.04.2014.

U humanitarnoj akciji naše župe kojom se prikupljala hrana za siromašne, a odvijala se u subotu 12.04.2014. u vremenu od 10 do 16 sati na štandu koji je župi bez naknade ustupila Općina Matulji sakupljeno je preko 450 kg hrane.
Ovim putem se zahvaljujemo Općini Matulji na ustupku štanda i svima onima velikog srca koji su doprinijeli da ova akcija u potpunosti uspije.aktivistice na štandu

aktivistice na štandu

prikupljena pomoć
sakupljena hrana u humanitarnoj akciji


Preduskrsna duhovna obnovanedjelja 06.04. 2014.

U nedjelju 6.4. 2014. održana je preduskrsna duhovna obnova u našoj župi.
Vodila ju je časna sestra Svjetlana Rezo u suradnji sa župnikom Kristijanom Malnarom.

Sestra je svakome čovjeku na pristupačan način približila ljubav Božju ali i pripremila župu za veliku uskrsnu ispovijed koja će biti u ovu subotu 12.4.2014. u 17 sati.
Program duhobven obnove završio je Euharistijskim klanjanjem i molitvom za ozdravljenje duše i tijela.Radovi oko crkveožujak - travanj 2014.

Krajem ožujka i početkom travnja započeli su radovi na uređenju zidića, pred vanjskim ulazom u sakristiju.
Radove kao dar crkvi izvodi gospodin Željko Posavac.
Zamijenjene su i stavljene u funkciju dvije lampe na vanjskom ulazu u sakristiju uništene divljanjem mladih navijača prije nekoliko mjeseci.
Križni put župesubota 30.03.2014.

Vođeni Božjom milošću i gotovo ljetnim zrakama sunca, iako na početku proljeća, krenusmo na put sjećanja na Božju veličinu, ljubav i požrtvovnost Njegovog Sina, na Križni put.

Te posljednje subote ožujka, točno godinu dana nakon što smo se prošle godine prisjećali Isusove muke i smrti, odnosno Velikog petka, okupili smo se u župnoj crkvi Krista Kralja u Matuljima, a zatim izašli u javnost, među puk, pozvati svu braću i sestre zajedno s nama na taj važan Put. Skrušenih i poniznih glava od postaje do postaje prolazili smo najvitalnijim dijelovima Matulja, kako njegovog centra, tako i živopisnih i vrijednih rubnih područja mjesta. Svaki vozač u zaustavljenom automobilu, gost na terasi ugostiteljskog objekta, slučajni prolaznik,... odavao je svekoliko poštovanje i uvažavanje koloni koja mu je na tren prekinula predviđeni pogled ili smjer kretanja.
Sretni i zadovoljni, te puni novih duhovnih spoznaja i sjećanja na neopisivo i neponovljivo Isusovo čovjekoljublje, stigli smo na pitoreskni brežuljak, među najviše predjele Matulja, slikom i mišlju kao na samom biblijskom mjestu, ispred crkvice svetog Mihovila u Antončićima.

Uz pravu obiteljsku fotografiju i zakusku doživljaj zajedništva i Kristove prisutnosti bio je potpun. Sveta misa za kraj druženja neopisivo je zaokružila i upotpunila cjelokupni doživljaj. Kad tomu dodamo da je ovo bila samo generalna proba za iskustvo koje očekujemo u još jednom "velikom" Križnom putu od Matulja do Antončića na Veliki petak, reći možemo samo jedno - Hvala Ti, Oče.

autor teksta: Goran Perožićslike s križnog puta možete preuzeti ovdje


Župna katehezaU utorak 14.01.2014. u 19.30 u župnoj crkvi Krista Kralja održana je prva župna kateheza. U godini posvećenoj župnoj katehezi predavači su govorili o svojim osobnim iskustvima vjere i o Neokatekumenskom putu, odnosno o hodu u vjeri.
Mnoštvo zainteresiranih pratilo je emotivan govor predavača koji su nazočnima pokušali predočiti kako svoja vlastita iskustva i hod u vjeri, tako i kraći prikaz dvije kateheze o slijepcima kojima nam Crkva poručuje kako uvijek moramo tražiti Krista u osobnoj molitvi ne mireći se sa svojim problemima, već ustrajno i s vjerom moliti.

Predavanje je završeno kraćom molitvom i blagoslovom župnika Kristijana, te pozivom na slijedeću katehezu koja se održava u petak.

Komentar članka na dnevnik.hr-u

Crkva se oglasila o najavi plaćanja poreza


Nakon što je Vlada u četvrtak usvojila prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, prema kojem će i Crkva plaćati porez, oglasio se predsjednik HBK-a i zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

članak u cijelosti pročitajte ovdje
Komentar na članakPrije nego što progovorite o nekolicini svećenika koje rade loše i ne slijede ono što su zapravo i ne slijede Isusa Krista morate znati da je u hrvatskoj 1500 svećenika među kojima sam i ja.
Ne žalim se na komentare dapače smatram da su ti ljudi koji su vas povrijedili možda to i zaslužili. Samo mi je žao kada se sve nas trpa u isti koš. Velika većina nas se trudi biti Božji iz petnih žila ali o onome dobru koje činimo u ime Krista i načinu na koji služimo, koje je po evanđelju ništa ne piše.

Po čemu smo lihvari? Ja osobno ni od koga nikada nisam naplatio ništa, a kamo li lihvu. Sa milostinjom hranim 20 obitelji.
Financiranje? SVEĆENICI NE PRIMAJU PLAĆU OD DRŽAVE! Cijela crkva u hrvatskoj, sve Biskupije i svi Redovnici dobivaju točno za određene stvari po zakonu cca 300 mil kn godišnje ex. ZET u Zg. više od 500 mil ali ne želim o tome.

Evo moj primjer: Radim u školi kao vjeroučitelj i dobivam 1 401 kn koje svaki mjesecd uredno moram prijaviti nadbiskupiji zajedno sa financijskim izvješćem župe u kojem treba stajati svaka kuna koja je primljena, jer od milostije 20% ide biskupiji, milostinja ne ide popu nego župi. Nakon obračuna u biskupiji vrate mi da iz blagajne župe izvadim 3200 kn, a iste nisam mogao isplatiti već 5 mjeseci jer ih nemam.
Od sv. Mise dobivam nagradu u iznosu od 50 kn kada mi je ljudi daju - od 10 misa samo je 6 nagrađeno.
Pop živi besplatno - NE od svakog računa plaća 50% osobno bez obzira koliko treba grijati dvoranu za vjeronauk. Crkvenu struju plaća po poslovnoj tarifi tj 2x skuplje nego drugi tj cca 1500 - 3000 kn mjesečno.
Niti jedna litra benzina njie plaćena bez obzira koliko km napravi za župne potrebe. Kada ti siromah pokuca često ti ne preostaje nego isprazniti svoj frižider. Ali tako radi 85% svećenika a onih 15% se nalazi u novinama.

I na kraju MENI NIŠTA NE FALI, NISAM GLADAN, ŽEDAN, GOL. Zajedno sa svojim župljanima u zadnja 3 mj. podjelio sam 3 tone hrane i napravio puno, puno dobra. A ako dođe platiti porez, neće ga plati Vatikan niti sigurno Biskup nego ona starica i starac koji Boga mole svakoga dana i za tebe i za mene.
Reći ćeš da popujem i foliram se - tvoje vlastito pravo ali bez obzira na sve zlo, blato i negativnosti i komentare Liniće i sve ostale ja sam samo ono što me Bog postavio KRISTOV SVEĆENIK i to ću ostati dok ne umrem ili me ubiju.

Kristijan MalnarBogojavljenje - Sveta Tri Kralja

Uoči blagdana Bogojavljenja - Svetih Triju Kraljeva u nedjelju 05.01.2014. pod sv. misom u 9 sati župnik je blagoslovio sol i vodu. Sol simbolizira nepokvarljivost, dok nas voda sjeća na Isusovo i naše krštenje.
Umjesto propovijedi župnik je pročitao kratku novelu ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja koja govori o tome od čega čovjek živi.

Na kraju sv. mise svi nazočni ponijeli su blagoslovljenu vodu svojim kućama.

Ruski postolar nalazi kraj puta u zimi promrzlog čovjeka. Dovede ga kući odjene ga svojim odijelom. Žena se malo bunila ali dala mu je večeru. Tu se ogrijao i prespavao. Drugog dana po prvi se puta nasmiješio. Pitali su ga što zna raditi? Rekao je da je postolar. Svi su se razveselili toj slučajnosti. Postolar našao postolar. Onda ga je seoski postolar uveo u svoju radionicu. Primio ga je na posao i dao mu stan kod sebe. Jednog dana dođe u radionicu žena s dvije djevojčice da im dade napraviti čizmice. Jedna je djevočica imala savinutu nogu pa taj novozaposleni postolar upita ženu: "Što se to i kako dogodilo da se noga savinula? Žena mu odgovori: "Njezina ju je majka, još kao vrlo malo djetešce, tako prignječila da joj je ostala takva noga". "To znači da joj ti nisi mama", reče postolar. "Ne, nisam"! "Njihova majka je umrla dva tjedna nakon njihova rođenja, a oca nisu niklada ni vidjele jer je on još prije majčine smrti umro. Tako su djevojčice ostale bez ijednog roditelja. Ja sam ih posvojila." Nakon tih riječi žena zaplače. A taj šutljivi postolar u taj se čas nasmije i reče: "Ja sam Božji anđeo i bio sam iz neba poslan da uzmem dušu njihove majke, ali nisam to mogao učiniti i nisam izvršio Božju zapovijed. Zbog toga me je Bog kaznio i poslao na zemlju da se patim i trpim dok ne vidim od čega zapravo čovjek živi. Sada sam to vidio. Čovjek živi od Božje ljubavi. To sam saznao i sada odlazim na nebo. U taj čas nestane postolara iz radionice.

Doista bez Boga i Božje ljubavi mi ne bismo mogli živjeti. Zašto ljudi današnjice tako teško pronalaze Boga? Bog dolazi u maloj i tihoj, za ljudske oči nevidljivoj, ljubavi prema čovjeku. Oholi, veliki, bogati, samouvjereni uživaoci materijalisti neće nikada pogledati u siromašne jaslice. Takvi traže Boga na krivom putu, na krivom mjestu, u krivom obliku, u svojoj oholosti, a tamo Boga nema. Boga možemo lako upoznati ako sagnemo svoju glavu i vidimo one siromašne, bolesne, ostavljene, žalosne, beznadne. Oni su dolje na dnu ljudskog društva. Da bi njih vidjeli i u njima prepoznali Boga treba u poniznost sagnuti svoju glavu.