Samo dobre vijesti u 2013. godini

Ne dopusti da ti boce koje si ispio sakriju Njegovo liceAdvent je!

Vrijeme za Njega.
Na koncu godine, kad su od tebe svi uzeli svoje, Vrijeme je za njegov dolazak, Za Došašće…
On se neće gurati u prve redove da uzme od tvoje časti i slave, Niti među one koji se bore za tvoje tapšanje po ramenu i osmijehe, Niti za tvoje pohvale i zagrljaje…
On će doći kad od tebe ništa ne ostane.

Ne traži on tvoje novce i javne pozdrave, Niti šetnje gradom ili prve kave s tobom. On će doći kad ostaneš sam.
Ne gura se on u prve redove za stol tvoga života. Sjeda na posljednje mjesto.
Sve dok se oko tebe tiskaju drugi, skriven je, Kao tat pritajen.
Kao lopov, makar mu je suprotan.
Tih je, Jer od tebe samo traži iskreno davanje, koje ne trpi publicitet. I čeka, kad ostanete sami, da mu kažeš:
Prijatelju, pomakni se naviše! Svi su me ostavili, I samo mi ti ostaješ… On će doći, čak i ako budeš sav polumrtav, Obeščašćen i oskvrnavljen, Da ti novi život udahne.
Ako se i svima zgadiš I ruglo postaneš i zbog grijeha i malaksalosti prijezir, Njemu ćeš biti još uvijek dovoljno Dobar.

Advent je vrijeme kad Isusu trebaš reći:
Prijatelju, pomakni se naviše!
Budi prvi do mene. Jer, i tako smo ostali sami. Nakon gozbe i pijanke, ostao je samo stol moga srca S otpacima čežnje Uz moju samoću.
Božanski moj Prijatelju, sad se pomakni naviše. Jer srce je moje tek sad spremno: puno je praznine. I žeđa za smislom.
Napokon tražim nekoga, I napokon to shvaćam.

Možda ćeš čuti kako ti govori:
Daj mi svoje praznine i svoje prevarenosti.
Zato dolazim: da ih uzmem!
Daj mi svoja lutanja i ludosti.
Da ih preobrazim, jer ja baš to od tebe tražim, Zato sam tu. Zbog pogrešnih putova.
Zato sam tu: zbog gladnih i žednih Pravednosti.
Zato sam tu: da život dajem. Jer sam pravi prijatelj, Tvoj Božanski prijatelj…
Ako još uvijek ne stigneš pozvati ga, ako ga još ne možeš vidjeti Od praznih i punih boca koje ispijaš svojim životom, Ako ga još ne možeš čuti od buke i galame, Niti uočiti lice njegovo od mnoštva lažnih osmijeha koji ti se u lice unose, On se ne nameće, Čekat će i dalje, posljednji.
Jer On ne treba tvoje bogatstvo.
Nego tek – siromaštvo tvoga srca.
I čeka…
I zna kako ono što on traži Nitko drugi neće niti znade prepoznati.

Advent je.

Pogledaj preko stola svoga života, Izdigni se iznad gozbe u kojoj svijet tebe ždere.
I pozovi Život – da te spasi, I život ti vrati.
Vrijeme je za Njegovo došašće k tvome srcu.
Vrijeme je za tvoju… Iskrenost.


pater Ike

Papa Franjo: Vjera nije privatna stvarIma „svjetovnih vlasti“ koje bi htjele da religija bude privatna stvar, ali Boga, koji je pobijedio svijet, treba štovati do kraja, s pouzdanjem i vjernošću – istaknuo je papa Franjo tijekom propovijedi na svetoj misi u kapeli doma Sveta Marta.

U konačnoj borbi između Dobra i Zla, koju ovih dana predlaže liturgija, ima velika obmana, a papa Franjo ju naziva „općom napašću“. Napast da se povjeruje zavođenjima onih koji žele pobijediti Boga, nadvladavajući vjernike. A vjernik doista ima vrlo jasno uporište u koje može gledati. To je Isusova povijest, s podnesenim kušnjama u pustinji, a potom brojne kušnje u njegovu javnom životu, začinjene pogrdama i lažima, sve do krajnjeg ponižavanja na križu; ali gdje knez ovoga svijeta gubi svoju bitku pred Uskrsnućem kneza mira – rekao je Sveti Otac.

cijeli tekst pročitajte ovdje

To je moj kralj! Poznajete li ga? - Dr. S.M. Lockridge

Što znači biti ministrant

Najljepše misli svetog AugustinaBogu je više stalo da nam podari svoje blagoslove nego nama da ih primamo.
Upravo u ovom trenutku mogu, ako želim, postati Božji prijatelj.
Ima nešto u poniznosti što čudesno uzvisuje srce.
Svladaj sebe i svijet će biti pod tvojim nogama.
Visoko su nebesa i nisko je zemlja. Milost silazi kad molitva uzlazi jer Bog čuje taj čovjekov glas.
Kad bi nam Bog bio shvatljiv, ne bi bio Bog.
Za sebe si nas, Gospodine, stvorio i nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi.
Bilo što da pripovijedaš, čini to tako da onaj komu govoriš slušajući – vjeruje, vjerujući – nada se i nadajući se – ljubi.
Prema Bogu ne idemo hodajući, nego ljubeći.
Molitva? Ključ za Nebo.
Kada u Crkvi ne bi bilo oproštenja grijeha, ne bi postojala ni nada u vječni život i vječno oslobođenje. Zahvalimo Bogu što je Crkvi dao takav dar.
Onaj tko zna kako dobro moliti, zna dobro živjeti.
Povjeri prošlost Božjoj milosti, sadašnjost Njegovoj ljubavi, a budućnost Njegovoj providnosti.
Bog se počovječio, da se čovjek može pobožanstveniti.
Bože, od tebe se odvojiti znači pasti. K tebi se prikloniti znači ustati. U tebi ostati znači imati siguran oslonac.
Tijelo umire kad se odvoji od duše, a duša umire kad se odvoji od Boga.
Želiš li da tvoja molitva k Bogu uzleti? Podaj joj onda ova dva krila – post i milostinju.
Ovo je naša životna zadaća: radom i molitvom napredovati u milosti Božjoj dok ne postignemo onaj stupanj savršenosti u kojemu čista srca možemo gledati Boga.
U mjeri u kojoj ljubav u tebi raste, raste i tvoja ljepota, jer ljubav je ljepota duše.
Tko sam ne gori ljubavlju, ne može ljubavlju zapaliti drugoga.
Ne pričaj bližnjem o ljubavi: ljubite ga!
Ljudi putuju pa se dive visovima planina, divovskim valovima mora, dugim tokovima rijeka, širokim prostranstvu oceana, i kružnom pokretu zvijezda; a pored sebe prolaze i – ne čude se ničem.
Ako šutiš – šuti iz ljubavi; ako govoriš – govori iz ljubavi; ako opominješ – opominji iz ljubavi; ako opraštaš – opraštaj iz ljubavi.
Ti si Bog moj, tebi uzdišem danju i noću… Kasno sam te uzljubio, Ljepoto, tako stara i tako nova. A eto, ti si bio u meni, a ja izvan sebe. Ti si bio sa mnom, a ja nisam bio s tobom. Zvao si me i vikao, probio si moju gluhoću. Zabljesnuo si, sijevnuo si i rastjerao moju sljepoću. Prosuo si miomiris, a ja sam ga upio pa uzdišem za tobom. Okusio sam ga pa gladujem i žeđam. Dotaknuo si me i ja gorim za mirom tvojim.Svjetski dan mladih, Rio 2013. - klikni na sliku i vidi galeriju

‘Prošetajte’ katedralom sv. Jakova u Santiago de Composteli!Sve je započelo 25. srpnja 813. godine kada je biskup Teodemir iz Irije potvrdio otkriće groba apostola Jakova u selu San Fiz de Solovio, koji će kasnije postati grad Compostela. Na mjestu apostolova groba sagrađena je katedrala te se mjesto polako počelo razvijati u veliko hodočasničko središte. Danas je katedrala sv. Jakova u Composteli jedno je od najposjećenijih hodočasničkih mjesta na svijetu.

Na linku OVDJE možete uz nekoliko klikova mišem detaljno razgledati unutrašnji i vanjski dio katedrale.

Pogledajte i jednu od najvećih kadionica na svijetu. Poznati „Botafumeiro“ težak je oko 80 kg, a visok 1,6 m. U kađenju ovom divovskom kadionicom sudjeluje osam muškaraca obučenih u crvenu odjeću (tzv. „tiraboleiros“), a tijekom kađenja „Botafumeiro“ postiže brzinu i do 70 km na sat.


Kapljica vodeJednom je jedan novinar pokušao isprovocirati Majku Tereziju: “Majko Terezijo, vi sada imate sedamdeset godina. Kada umrete, svijet će izgledati isto kao i prije vas. Nakon svega truda koji ste uložili što se promijenilo u svijetu?”
Bez imalo nestrpljenja i s osmijehom koji osvaja odgovorila mu je: “Znate, nikada nisam htjela promijeniti svijet. Samo sam nastojala biti kapljica čiste vode u kojoj će se moći zrcaliti Božja ljubav. Čini li vam se to mala stvar? “
Kao što se često događalo, u prostoriji nastade tajac. Nitko se nije usudio ništa reći. Majka se Terezija iznova okrenu prema novinaru pa mu kaza: “Zašto i vi ne pokušate biti kapljica čiste vode? Onda bi nas već bilo dvoje. Jeste li oženjeni?”
“Da, Majko Terezijo.”
“Kažite ovo i svojoj supruzi. Onda će nas već biti troje. Imate li djece?”
“Da, troje djece, Majko Terezijo.”
“Ispričajte to i svojoj djeci. Onda će nas već biti šestero.”


Ipak, pitanje je dobro: isplati li se napor što ga Misionarke ljubavi iz dana u dan ulažu ako nije moguće ukloniti bijedu? Majka je Terezija jednom dala odličan odgovor na ovo pitanje nadbiskupu Angelu Comastriju (kasnijemu papinu generalnom vikaru za državu Vatikan kojega je papa Benedikt XVI. 2007. godine imenovao kardinalom). Rekla je: “Da, istina je. Ono što mi radimo samo je kap u oceanu. No bez našega rada ocean bi bio siromašniji za tu kap.”

Ova duhovna priča dio je upravo objavljene knjige „Majka Terezija. Osobni portret“ koja sadrži mnoge nepoznate i nadahnjujuće priče iz života Majke Terezije, iz pera oca Lea Maasburga koji je bio je mnogo godina blizak pratitelj Majke Terezije putujući s njome po svijetu i svjedočeći nebrojenim nevjerojatnim i malo poznatim događajima. U ovomu osobnom portretu drage redovnice predstavlja zadivljujuće priče o čudesnim događajima koje je imao povlasticu iskusiti u blizini Majke Terezije.

www.bitno.netPriča o zvijezdiPriča počinje na morskoj obali, u romantičnoj stjenovitoj uvali s pjeskovitim morskim žalom.

Noću je veliki val na pjeskovitu obalu izbacio stotine morskih zvijezda. Prekrasne su, a golemo je prirodno bogatstvo otkriveno pogledu. No, zasjalo je sunce, žari i prži zvijezde i one ugibaju. Na obali su i dva čovjeka. Svaki dolazi iz drugog smjera. Prvi, hodajući prema sredini, gleda u to bogatstvo koje ugiba i tužan misli: koja ljepota, koja dragocjenost, kolika vrijednost, a ugiba i nestaje. Zar je moguće da tolika ljepota, tolika raskoš morskih dubina propada u jednom hipu. A koliko ih samo ima. Nepravda je to što te prekrasne morske zvijezde moraju uginuti i nestati. A očito moraju. Tužan koraca dalje i razmišlja o tome kako je to zbilja velika šteta. I samo razmišlja.

Drugi, dolazeći sa suprotne strane, šeta lagano i zabrinuta pogleda, ali se svaki čas sagne i nešto baca prema moru. I nešto radi. A kad su se sreli, prvi čovjek vidi da drugi u more baca morsku zvijezdu. Prišavši mu posve blizu prvi covjek upita: “A što to vi radite?” Drugi odgovara: “Vraćam zvijezde moru!” Prvi začuđeno pita: “Ali čemu? Pogledajte koliko ih samo ima? Za sve njih nema šanse!” A drugi se čovjek sagne, uzme u ruke jednu zvijezdu i baci je u more odgovarajući: “Ali za ovu ima šanse!”

Nepoznati autorMolitva ‘Vjerovanja’ Jorgea Maria BergogliaPosljednje poglavlje knjige „Papa Franjo“ naslovljen je „Život „prostrijeljen“ pogledom Božje ljubavi“ i donosi njegovu osobnu ispovijest vjere napisanu „u trenutku snažnoga duhovnog života“, malo prije nego što je zaređen za svećenika. U nastavku donosimo ulomak iz spomenute knjige. Riječ je o Vjerovanju koje je Jorge Mario Bergoglio napisao uoči svoga ređenja 1969. godine i koje oslikavaju njegovu duhovnost:

“Želim vjerovati u Boga Oca, koji me ljubi kao sina, i u Isusa, Gospodina, koji je ulio svoga Duha u moj život da bih se mogao smiješiti i da bi me tako nosio prema kraljevstvu vječnoga života.
Vjerujem u svoju povijest, koja je pošla od pogleda ljubavi Božje te me toga proljetnoga dana, 21. rujna, ponijela da ga susretnem i da me pozove da ga slijedim.
Vjerujem u svoju bol, neplodnu zbog sebičnosti u koju se sklanjam. Vjerujem u bijedu svoje duše koja očekuje progutati da ne daje…
Vjerujem da su drugi dobri i da ih imam ljubiti bez straha ali i da ih ne izdamo tražeći nekakvu svoju sigurnost.
Vjerujem u redovnički život. Vjerujem da želim mnogo ljubiti. Vjerujem u svakodnevno, teško umiranje koje izbjegavam, ali ono mi se smiješi i poziva me da ga prihvatim.
Vjerujem u Božju strpljivost koja prihvaća i dobra je kao ljetna noć.
Vjerujem da je tata u nebu zajedno s Gospodinom. Vjerujem da je i pater Duarte također tamo i moli za moje svećeništvo. (*to je svećenik koji ga je ispovjedio 21. rujna).
Vjerujem u Mariju, moju majku koja me ljubi i koja me ne će ostaviti sama. Očekujem iznenađenje svakoga dana kad se ostvaruje ljubav, snaga, izdaja i grijeh što će me pratiti sve do konačnoga susreta s onim divotnim licem za koje ne znam kakvo je i koje stalno izbjegava, ali koje želim upoznati i ljubiti. Amen.”Zubar i Bog


"Nebeski Žalbeno"


Upoznajte papu Franju (za 4 minute)


Djelatnica u klinici za pobačaje uhvaćena na videu:
‘Ako je dijete rođeno živo, ostavljamo ga da umre’Pro-life organizacija Live Action objavila je video u kojem zaposlenici u klinici za pobačaje u Phoenixu, Arizona, priznaju da ostavljaju novorođenče, koje se bori za život nakon neuspjelog pobačaja, da umre, i detaljno opisuju kako se izvodi pobačaj u visokom stadiju trudnoće. Skriveni video također pokazuje tehničara u klinici kako više puta mjeri nerođeno dijete nakon što je prvo mjerenje pokazalo da dijete ima 24 tjedna, što je više od zakonske granice za pobačaj u Arizoni.

Ovo je treći u nizu skrivenih videa koji otkrivaju što Live Action naziva “ilegalnom i nehumanom” praksom klinika za pobačaj u visokoj trudnoći. Kada je skrivena istražiteljica upitala što bi se dogodilo kad bi dijete preživjelo pobačaj, Linda, savjetnica za pobačaje u Familiy Planning Associates Medical Group, priznaje da ne bi pomogli bebi da preživi. “Ovaj video je samo najnoviji dokaz uznemirujućeg i strašnog trenda u američkoj industriji pobačaja”, rekla je Lila Rose iz Live Actiona.

Uništavanje nevine djece, ostavljanje rođene djece da umru, ubrizgavanje otrova u prsa malog dijeteta tako da polako umre u majčinoj utrobi – sve je ovo uobičajena procedura u industriji pobačaja. Ali sva ova djeca su ljudska bića, imaju ljudska prava, i zaslužuju istu zaštitu koju imamo svi mi. U videu, Laura Mercer koja izvodi pobačaje, govori o postupku pobačaja i o tome kako treba prvo njih zvati ako ženu uhvate trudovi. “Svjedočanstvo koje je zabilježeno u ovoj klinici za pobačaje upućuje na to da tamošnje osoblje počinja infanticid (djecoubojstvo). Familiy Planning Associates Medical Group treba odmah istražiti i oduzeti im dozvolu za rad. Žene su izložene riziku u ovim brutalnim postupcima, i ovo je pitanje života i smrti za ovu djecu”, rekla je Rose.

Live Action je objavio video u kojem savjetnik za pobačaje u Bronxu opisuje kako bi rođeno dijete bilo stavljeno u staklenku s otrovnom otopinom kako bi se osigurala smrt; i o washingtonskom doktoru koji bi ostavio dijete rođeno nakon neuspjelog pobačaja da umre. Rose poziva vlasti da istraže i optuže dr. Mercer i Family Plannning Associates Medical Group.Intervju sa našim župnikom Kristijanom MalnaromVlč. Kristijane, kako vas je Bog pozvao u svećenike?

Kao mladić bio sam ministrant u crkvi snivao san da budem kuhar. Ljubav prema kuhanju i prirodi za mene je bio savršen spoj. Ipak Bog je imao druge planove samnom. Kada sam već pronašao sve za školu i kada je moja ljubav prema kuhanju bila na rudu toga da postane stvarnost Bog mi ljubav okreće i usmjeruje prema sebi. Od početka moje srednje škole sve što je u meni govri mi o Bogu i povezuje me s njime. Imao sam svojih uspona i puno padova ali konstanta moga života ostaje uvijek Bog. Ali ni ljubav prema kuhanju nije nestala što se i zorno vidi iz moje figure.:)

Danas ste župnik velike župe Krista Kralja u Matuljima.
Kako se tu osjećate?


O sjećaj je vrlo teško opisati. Na njemu se ne može temeljiti djelovnanje jednog svećenika, no kad bih govorio o osjećajima tada bih upotrebio riječ predivno.

Oprostite mi na izravnosti, no osobno mi se čini da se svaki rad, trud, isplati. U matuljskom kraju se mnogo priča kako je župa živnula. S čime ste to potaknuli vjernike na aktivnije svjedočanstvo svoje vjere?

Potaknuti drugoga na svjedočanstvo vjere nije jednostavno. no u ovoj župi živi toliko dragih i divnih ljudi. Stoga je samo mala iskra ljubavi božje koju ja u sebi živim bila dovoljna. Uvjek govorim vjernicima da se njihova vjera mora vidjeti u djelima. Oni to doista i pokazuju, bilo mladi ili stari odvažno žive vjeru i hrabro svjedoće kršćansku ljubav prema svakome, a osobito siromasima.

Površno davanje daje površne rezultate? Kod vas to nije slučaj. Pokrenuli ste niz novih akcija u župi?

Da ali ne sam. zajedno sa vjernicima i mladima počeli smo niz akcija. Od koncerata, izložbi, hodočašća, klanjanja, obnovili smo katoličke skaute, procesija, susreta u vjeri, vjeronauka, slikarski radionica, radionica za mlade o blagdanimaoformili zbor mladih... Sve to zahtjeva u istinu puno vremena ali zar to nije bit svećeničkog života? Za svoje sam mladomisničko geslo stavio : "U ljubavi služiti bogu i braći ljudima" i samo to želim živjeti. Raditi se ne bojim, ali se uvjek pitam hoću li poput Pavla na kraju moga života izreći: "Dobar sam boj bio..." Uzora imam mnogo kao i mnoštvo onih koji mole za mene. i smatram da milošću Božjom sve može biti.

Imate jako lijepe župne stranice. Na naslovnici stoje vidljive riječi Svetog Pisma: Vjera bez djela je mrtva. Imate i svoj župni web, fejs profil župe... Zašto je važno biti prisutan na internetu?

Internet je po meni izvrsno sredstvo komunikacije i informiranja. Brzo je i korisno, naravno ako ga koristiš glavom. Mnogi vjernici danas, a osobito mladi pate od kroničnog nedostatka vremena tako da je ovo izvrstan produžetak župnih obavjesti koje nisu odviše suhoparne nego nastoje odisati svježinom života župe. U ovome segmentu uistinu nedostaje suradnika tako da i ovom prilikom zovem na suradnju svakoga dobre volje. Imamo rubriku na internetu dobre vjesti kojom želimo od ljudi napraviti dopisnike ljepih i pozitivnih vijesti. Rubrika je još u ideji jer se svako boji istaknuti i poslati nešto lijepoga, no nadam se da će zaživjeti.

Koliko vaša župa broji župljana? Koliko imate krizmanika, prvopričesnika?

Točan broj je teško izreći ali prema nekoj procjeni župa Matulji uz mjesto Jušiće broji nešo oko 5000 stanovnika, možda i više. Od toga imamo ove godine 44 prvopričesnika i 30 krizmanika.

Postoji li neka zajednica mladih, kakva je situacija sa ministrantima?

Zajednica mladih se okuplja trenutno kroz zbor mladih, ali postoji inicjativa da se već na jesen oforimi posebna zajednica koja će okupljati mlade i studente. Sama inicjativa došla je od jedne grupe mladih koji su se počeli intenzivnije družiti kroz nedjeljne večernje mise za mlade. U našoj župi ministranata ne fali. Uz one stare i iskusne imamo puno onih koji su nam se tek pridružili. Do sada zajednica ministranata broji 18 članova, s obzirom da svako toliko dođe netko novi broj se povećava. Osobito im je drago kada nedjeljom bogoslov ili ja imamo susret, ako ne mi tada glavnu riječ preuzima voditelj ministranata.

Kako vidite svoju župu u narednim godinama?

Župa u narednim godinama ima tendenciju većeg aktiviranja vjernika i mladih i starih, jer svjetlo vjere koje gori ne može ne svjetliti. Nadam se da ćemo se još više pomaknuti na području rada s mladima kako bi im sve bolje približili život u vjeri a ne samo neke suhoparne fraze. Takodjer planiramo rad sa svim grupama vjernika od liturgijske grupe pa sve do zbora. Želja mi je da se oformi i jedna zajednica obitelji ali sve u Gospodinove ruke.

Uloga laika u životu vaše župe?

Trudim se da se vjernici laici čim više aktiviraju da se trude pokazati ono što u dubini duše osjećaju prema Bogu, no istina je da to ide polako i teško. Jedan opći pasivizam uvukao se među ljude i svi misle da će već to netko drugi umjesto njih ili što će ovaj ili onaj misliti. Ima poleta no za sada uloga laika je još uvijek na vrlo malim granama. Iako ne govorim da ne postoj tu je ali uvjek ovisi o jednom ili dva pojedinca.

Što je po vama najvažnije za svećenika?

O najvažnijemu za svećenika napisane su knjige, održana mnoga predavanja, pisane enciklike, ono što je po meni najbitnije je živjeti svakoga dana svoje svećeničko poslanje u Kristu i poput Krista, izgarati u ljubavi za druge, hrabro trpjeti poruge i udarce i čvrsto imati oči uprte u Krista raspetoga, jer jedino nesebično nasljedovanje Krista i življena vjera mogu danas karakterizirati svećenika. Kao što govorim često ako si Kristov nastoj hodati njegovim stopama kao što kaže apšostol Jakov: "Vjera bez djela je mrtva u sebi".

KATOLIK SI? Evo ti šansa. DOKAŽI!


Koliko je dobar vaš mozak? - Klikni na sliku i saznaj.
Imamo novog papu


Nadbiskupova poruka
povodom izbora novog pape


Biografija pape Franje


Za lijep dan
Novi Papa se bira ovdje
Klikni ako se usudiš

Rak gušterače najsmrtonosniji


Rak gušterače je među najsmrtonosnijim vrstama raka. Prošle godine je 200 tisuća ljudi diljem svijeta umrlo od te bolesti, a taj broj, nažalost, raste.
No, jedan 15-godišnjak iz Marylanda izumio je jednostavan test pomoću kojeg je moguće otkriti rak gušterače u najranijoj fazi. Mladi Jack Andraka se zainteresirao za rak gušterače nakon što je njegov bliski prijatelj umro od te bolesti. "Na internetu sam pronašao podatke prema kojima se 85 posto svih slučajeva raka gušterače ustanovi kasno, kad je nekome ostalo manje od dva posto šanse za preživljavanje. Pomislio sam da to nije u redu. Trebalo bi poduzeti nešto", ispričao je Jack o prvom osjećaju koji ga je doveo do pronalaska jednostavnog i jeftinog testa kojim se rak gušterače može otkriti u ranoj fazi. Jack se bacio na istraživanje i na internetu otkrio da je kod osoba koje imaju rak gušterače u krvi povećana razina proteina pod nazivom mesotelin. Istodobno je čitao i o nanosondama, te došao na ideju kako ih "obaviti" antitijelima na mesotelin i tako ih iskoristiti da otkriju rak gušterače. Poslao je mailove s idejom svog istraživanja na više od 200 adresa, te je dobio odgovor sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu. Jackov mentor na Johns Hopkinsu bio je doktor Anirban Maitra. "Moram priznati da sam u početku bio veoma iznenađen da jedan 15-godišnjak piše sve to. Želio sam upoznati očigledno talentiranog mladog čovjeka i saznati o čemu je on to želio razgovarati, pa sam ga pozvao da mi predstavi projekt. Ostavio je veoma snažan dojam", prisjetio se Maitra. Za otkriće dobio 75.000 dolaraTijekom 2011. godine Maitra je ustupio Jacku dio svog laboratorija, u kojem je tinejdžer sedam mjeseci svaki dan, iza škole i vikendom, radio na svom testu, te je razvio jednostavan papirnati senzor koji može otkriti mesotelin u kapljici krvi ili urina. Test pokazuje prisustvo raka gušterače i 90 posto je pouzdan. "Senzor je 400 puta osjetljiviji, 168 puta brži i preko 26 tisuća puta jeftiniji. Košta tri centa po testu i traje samo pet minuta", kaže mladi istraživač. Od tada je Jack patentirao svoj test i sada radi na razvoju jednostavnog testa koji bi se mogao kupiti u slobodnoj prodaji. Također, osvojio je glavnu nagradu na Intelovom Međunarodnom sajmu znanosti i tehnologije, najvećem srednjoškolskom natjecanju na svijetu, održanom prošle godine u Pittsburghu, gdje je osvojio 75.000 dolara. Bio je najmlađi pobjednik dosad, a pobjedu je odnio u konkurenciji 1.500 studenata iz 70 zemalja.'Ako je ovo napravio s 15, tko zna što će napraviti s 25 ili 35' "Jack Andraka je ime koje ćete čuti u narednih 10, 20 godina. Ako je to napravio s 15, tko zna što će napraviti kad bude imao 25 ili 35 godina", kaže Maitra. Ipak, upozorava da će trebati još najmanje desetljeće dok se Jackovo otkriće počne primjenjivati u zdravstvu. Treba reći i da je Jackova pobjeda uslijedila nakon više godina zanimanja za znanost. Njegovu su strast ohrabrivali roditelji, inspirirani i uspjehom njegovog brata, koji je pobijedio na Intelovom sajmu 2010. godine. Danas Jack sudjeluje na konferencijama o tehnologiji širom svijeta, kao što je prestižna TED konferencija. Također, bivši američki predsjednik Bill Clinton ga je pozvao da sudjeluje na prošlogodišnjem sastanku Clintonove globalne inicijative, a primio je i poziv Bijele kuće da nazoči govoru Baracka Obame o stanju nacije 13. veljače. U svakom slučaju, zahvaljujući svojoj predanosti znanosti, Jack je u SAD-u postao "znanstvena rock-zvijezda", ali još važnije: njegov test će vjerojatno spasiti mnoge živote.Novi hit na kršćanskoj glazbenoj sceni
– Alan Hržica i SKAC – Cijeno neprocjenjiva


Predstavljamo vam novi spot u području duhovne glazbe. Molitvena zajednica Srce Isusovo (SKAC) iz Palmotićeve crkve u Zagrebu snimila je spot za pjesmu “Cijeno Neprocjenjiva”. Autor te pjesme je Dragutin Hrastović, a redatelj spota je Filip Vukina.

U video uratku, SKAC je htio posvjedočiti koliko se mladih ljudi okuplja na molitvi, koja se održava utorkom na Kamenitim vratima. Snimljena je i misa za mlade petkom, koja je zamijenila izlaske i noćne klubove, te okuplja velik broj mladih, koji zajednički mole, međusobno se upoznavaju i druže.

Molitvena zajednica “Srce Isusovo” najavljuje nastavak predanog rada u području duhovne glazbe, sa željom da produkcije duhovnih pjesama i spotova budu što kvalitetnije i dostupnije što većem broju ljudi, te uz ovaj video poručuju kako je ovo samo početak.

Uživajte u kadrovima koji svjedoče radost i zajedništvo.

preuzeto sa www.bitno.net